BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Perre mennek a hitelintézetek a szerződés-módosításokért

Az MKB és az OTP Jelzálogbank is közölte hétfőn a tőzsde honlapján, hogy mennyibe kerülhet számára az árfolyamrés visszafizetésére.

Az a törvény, amely kimondja az árfolyamrés alkalmazásának semmisségét a devizahitel-szerződéseknél pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. Az OTP Jelzálogbank esetében ez a kötelezettség 8,1 milliárd forintot tesz ki. Az eredményre gyakorolt hatása viszont ennél kisebb, 6,7 milliárd forintos lesz, mivel tavaly már képeztek erre kockázati költséget.

A negatív eredményhatás elszámolására a második negyedévben kerül sor. Az egyoldalú szerződésmódosítások ennél jóval súlyosabb mértékben érinthetik az OTP-t. A jelzálogbank a perrel érintett pénzösszeg nagyságát a vonatkozó fogyasztói kölcsönszerződések tekintetében körülbelül 68,6 milliárd forintra teszi. Az OTP Jelzálogbank anyacége, az OTP Bank Nyrt. visszavonhatatlan kötelezettséget vállal arra, hogy kisegíti leánycégeit, ha a törvény miatt pénzügyi nehézségeik támadnának. Az érintett leánycégek között van a jelzálogbankon kívül a Merkantil Bank és az OTP Ingatlanlízing is.

Az OTP álláspontja szerint hitelezési gyakorlatában a mindenkor hatályos törvények és előírások maradéktalan betartásával járt el. Bankszakmai alapon vitatják, hogy az árfolyamrés alkalmazása indokolatlan és ezért érvénytelen lenne, továbbá fenntartják azt az álláspontot, hogy a hitelintézet egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó rendelkezései a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak megfeleltek.

Ezért a jelzálogbank az anyacéggel együtt vizsgálja a törvények által biztosított jogorvoslati lehetőségeit, és perelni fog, hogy bebizonyítsa, tisztességesen járt el az egyoldalú szerződésmódosítások alkalmazása során. Szintén perelni fog az MKB a szerződésmódosítások kapcsán. Ez utóbbi bank az idei első félévére 5,1 milliárd forintnyi céltartalékot képzett az ügyfelekkel történő elszámolás fedezésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.