BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alaposság és hosszú távú gondolkodás vezethet a sikerhez

– Egy kockázati tőke-befektetői szakértő miben látja a hazai kezdő vállalkozások erősségét és gyengeségeit?
– Nagyon erősek technikailag és műszakilag is a hazai cégek, azaz jó termékeket tudnak létrehozni. Ahol mégis hiányosságok vannak, az a sales és marketing tudás, valamint a tapasztalat és a szemlélet, hiszen mi még csak 20 éve ismerkedünk a szabad piaccal. Az elmúlt évek előrelépései ellenére azon kell javítaniuk, hogy tőke nélkül is többet foglalkozzanak a piaci igényekkel, a célcsoporttal, a sales és marketing átgondolásával, előkészítésével. Mert mindezek nélkül a befektetőnél sem lesz jó tárgyalási pozíciójuk, mivel ők üzletet, megtérülést akarnak látni, egy útitervet arra vonatkozóan, milyen módon lesz az a termék jövedelmező és akár piacvezető.

– Mire helyezzék a hangsúlyt, fejlesszenek vagy járjanak pitchelni?
– Nem túl szerencsés, hogy sokan nagyobb hangsúlyt tesznek arra, hogy megtanulják 2-3 percben elmondani, mit csinálnak, miközben nem tudják megmondani, melyik piaci szegmenst fogják meghódítani és miért. Nyilván fontos, hogy be tudják mutatni az ötletet, de ez még kevés a sikerhez. Ez valójában egy folyamatnak csak az egyik, de nem a legfontosabb lépése.

– Milyen stádiumú projekttel és milyen felkészültséggel érdemes bekopogtatni a befektetőhöz?
– Nagyon releváns kérdés. Jobb minél később elmenni a befektetőhöz, mert ha még csak a termék van meg, de még senki nem vett belőle, akkor tulajdonképpen kevesebbet ér a cég, több a kockázat, a befektető is óvatosabb lesz. Ugyanakkor ki kell számolni, mennyi tőkére van szükség, feleslegesen ne álljon a számlán befektetői pénz, hiszen attól is várnak hozamot, ráadásul ez még el is kényelmesítheti a vállalkozást.

– Mekkora tulajdoni részt engedjenek át?
– Az egyik mérlegelési szempont, hogy lesz-e a cégnek 1-2 év múlva további finanszírozásra is szüksége, és ehhez lesz-e elég tulajdoni rész, amit át tudnak majd engedni a következő befektetőnek. Azaz ne csak a jelenlegi szituációt vegyék figyelembe, mert ha csak rövidtávon gondolkodnak, később ellehetetleníthetik a további növekedéshez szükséges tőke megszerzését. De fontos az is, hogy a megmaradó tulajdonrész eléggé motiváló legyen a csapatnak, mert ki fog erőn felül, akár hétvégén is dolgozni egy pár százalékos tulajdonrészért egy cash flow negatív cégnél…

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.