BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP durván veszteséges lehet a második negyedévben

Két nagy részvény már túlesett az éves jelentés közlésén, a tőzsdei cégek többsége viszont még csak most fog színt vallani. A Magyar Telekomtól jó üzemi eredményt várnak az elemzők, az OTP és az FHB viszont szenvedni fog az adósmentő csomagtól, sőt az OTP-t az orosz–ukrán konfliktus is kedvezőtlenül érintheti.

Félidőben jár a magyarországi gyorsjelentési szezon. A Richter és a Mol már színt vallott, a Magyar Telekom pedig holnap teszi közzé negyedéves számait. A cégtől kellemes meglepetést várnak az elemzők. Bár az értékesítési mutatók még mindig csökkennek, a hatékonyságot növelő intézkedések miatt az üzemi eredményen (EBITDA) ez nem fog látszani, az a tavalyihoz hasonlóan megközelíti majd az 50 milliárd forintot. A magasabb kamatterhek miatt ugyanakkor a nettó profit körülbelül 10 százalékkal csökkenhet – mondják az Erste Befektetési Zrt. elemzői, akik a második negyedévben 11,1 milliárd forintos adózott eredményre számítanak a távközlési cégnél. Szintén csökkenő árbevétellel számol a Concorde Értékpapír Zrt. a Magyar Telekomnál. Az Erste a tavalyi 156,9 milliárd forintosnál 3,6, a Concorde 2,7 százalékkal kisebb forgalmat prognosztizál. A kellemes meglepetés azonban a Concorde szerint is meglesz, szerintük az EBITDA mindössze 1,8 százalékkal mérséklődik majd, míg az adózott eredmény 9,4 százalékot esik. A Concorde tavaly decemberben adott ki vételi ajánlást a távközlési papírra, amelynek árfolyama azóta 27 százalékot emelkedett. A brókercég továbbra is felülsúlyozásra javasolja a papírt, ráadásul korábbi 350 forintos célárát is 385 forintra emelte. Ehhez az árfolyam már nagyon közel jár, tegnap is 375 forint körül, az éves maximum közelében forgott a részvény.

Hátra van még a nagypapírok közül az OTP gyorsjelentése is, amit a hitelintézet várhatóan augusztus 15-én tesz majd közzé. A bank már közölte, várhatóan mekkora terhet ró rá az adósmentő csomag, az árfolyamrés 27 milliárd forintot vihet el csoport szinten, a devizahitelek egyoldalú szerződésmódosítása kapcsán 90 milliárd, a forinthitelek után pedig 20-30 milliárd forint lehet a perrel érintett pénzösszeg. A bankot emellett az orosz és az ukrán leányokkal kapcsolatos nehézségek is sújtják, igaz, utóbbi működésében némi javulásra is számítanak az Erste elemzői. Az Erste egyébként úgy látja, az OTP-nek 106 milliárd forintnyi extra céltartalékot kellett képeznie a második negyedévre, így a háromhavi adózott eredmény 84,1 milliárd forintnyi veszteség lesz. Az első félévet is veszteségesen zárja majd a nagybank, 78,3 milliárd forint mínuszban.

A szektortárs FHB-t is súlyosan érinti az adósmentő csomag. A hitelintézet tőzsdei közzététele szerint várhatóan 4,5 milliárd forintot emészt majd fel az árfolyamrés visszatérítése, míg az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenné nyilvánításából 12-15 milliárd forintnyi költség keletkezhet. Az Erste viszont arra számít, hogy az FHB kevésbé konzervatív céltartalékolási politikája miatt ez utóbbi tételt nem különíti el, csak az árfolyamrésre teszi félre a tartalékot. Így a nettó veszteség a második negyedévben 3,36 milliárd forint körül alakul majd, vagyis nem sokkal haladja majd meg az egy évvel korábbit, a féléves veszteség pedig 2,2 milliárd forint lehet.

Sűrű napok jönnek

A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájából a két nagyágyún, a Richteren és a Molon kívül még senki nem publikálta a féléves számait. A Magyar Telekomhoz hasonlóan csütörtökön teszi közzé a gyorsjelentését a Rába is.

A jövő héten megszaporodnak a gyorsjelentések, hétfőn tervezi közzétenni a friss adatokat az ANY és a Pannergy, kedden jelent a CIG Pannónia, csütörtökön várható az FHB, pénteken pedig a BTel és az OTP gyorsjelentése.

Az Appeninn augusztus 27-ére tervezi közzétenni a féléves eredményét.

A jövő héten megszaporodnak a gyorsjelentések, hétfőn tervezi közzétenni a friss adatokat az ANY és a Pannergy, kedden jelent a CIG Pannónia, csütörtökön várható az FHB, pénteken pedig a BTel és az OTP gyorsjelentése.

Az Appeninn augusztus 27-ére tervezi közzétenni a féléves eredményét. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.