BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hova megy a kockázati tőke Magyarországon?

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) második negyedéves jelentésének adatai szerint az időszak során lezárt kockázati- és magántőke-tranzakciók során közel 6 milliárd forintnyi befektetést hajtottak végre – ez csaknem duplája az előző negyedév során tapasztalt összegnek.

A befektetések háromnegyede ebben az időszakban két szektorba, az informatikai és fogyasztói elektronikával, illetve az élettudományokkal (például biotechnológia) foglalkozó cégekbe, túlnyomórészt startupokba áramlott.
 
2014 áprilisa és júniusa között összesen 23 befektetési tranzakciót zártak Magyarországon a kockázati- és magántőkealapok. Jelentősen megugrott a tranzakciók összértéke, amely immár elérte az 5,85 milliárd forintot – ez 80 százalékkal haladja meg az első negyedéves, míg 116 százalékkal a tavalyi negyedik negyedéves értéket.

„A tavalyi visszaesést követően idén ismét növekvő trendekkel szembesülhetünk a kockázati- és magántőke-befektetések piacán – mutat rá Bethlen Miklós, a HVCA elnöke, a Mid Europa Partners partnere. – Mindez megfelel az előzetes várakozásoknak, hiszen a régió befektetési klímája a közeli Ukrajnával kapcsolatos válság ellenére jelenleg kedvezőnek mondható, és fokozatosan megjelennek a Jeremie-alapok által támogatott cégek másodkörös befektetései is.”
 
Az ügyletek átlagos értéke 254 millió forint volt, igen jelentős szórásban: a legnagyobb öt tranzakció tette ki az összes befektetés 68 százalékát. A befektetett összegek 89 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 11 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett olyan korábbi befektetésekbe, amelyekben az érintett alapok ily módon további növekedést és kedvezőbb exit lehetőségét kívánták elérni.
 
Míg a korábbi negyedévekben minimális tranzakció zajlott ezen a területen, az idei második negyedévben az összes tőkebefektetés 42 százaléka áramlott a komputer és fogyasztói elektronikai szektorba. További egyharmadnyi részt fektettek különféle élettudományokkal foglalkozó cégekbe, az üzleti és ipari termékek 12, míg az ugyanezen területekhez kapcsolódó szolgáltatások 6 százalékban részesedtek a tőkebefektetésekből.

A European Private Equity & Venture Capital Association (EVCA) múlt héten közzétett 2013-as régiós adatai szerint a kelet-közép-európai régióba irányuló magántőke-befektetéseknek mindössze 7 százaléka (57 millió euró) érkezik magyarországi cégekhez. Lengyelország (380 millió euró- 49 százalék) és Csehország (134 millió euró – 17 százalék) mellett tavaly már Románia (70 millió euró – 9 százalék) is megelőzött bennünket ezen a téren. Ugyanakkor a régió országai közül Magyarország (17 millió euró) az év során elszenvedett számottevő visszaesés ellenére továbbra is vezeti a kockázatitőke-befektetések rangsorát Lengyelország (16 millió euró) és a balti államok előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.