BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száguld a forint és a tőzsde is az orosz hírek hatására

A BUX 250 pontot ugrott, az euró ára 1,5 forintot esett azonnal a hírre, hogy Porosenko megállapodott Putyinnal.

Ugyan Vlagyimir Putyin szóvivője cáfolta, hogy tűzszünetről állapodtak volna meg az ukránokkal, amikor az a hír terjedt, hogy mégis van megállapodás, a tőzsdék meredeken felfelé indultak. A Budapesti Értéktőzse irányadó indexe a BUX néhány ponton pluszban nyitotta szerdán a napot, az orosz-ukrán tűzszünet hírére azonban pillanaton alatt 250 pontot emelkedett a mutató, így jelenleg bő 1,5 százalékos pluszban 18244 ponton áll. Szárnyal az OTP és a Richter is.

A banknak Oroszországban és Ukrajnában is vannak érdekeltségei, a konfliktus komoly veszteséget okozhat neki mindkét országban. Ukrajnában már így is veszítettek fiókokat, és szükség volt extra céltartalékolásra is, de Oroszországban is nehézséget okozhat a hitelintézetnek, ha az uniós szankciók miatt visszaesik a gazdasági növekedés, a hitelezés, illetve gyengül a rubel. Az OTP a hírt követően 3,3 százalékos pluszban áll.

A Richternek is fontos piaca Oroszország és a FÁK-államok, a gyógyszergyártó emiatt megszenvedi a rubel és a hrivnya gyengélkedését. A tűzszünet után a cég árfolyama csaknem 2 százalékot emelkedett. A forgalom is szokatlanul magas, már délelőtt 11 előtt meghaladta a gyógyszergyár papírjaival lebonyolított kötések értéke az egymilliárd forintot.

A forint árfolyamára is kedvezően hatott a hír. Az euró ára azonnal 1,5 forintot csökkent, jelenleg 314 forint körül van a keresztárfolyam. A svájci frank is olcsóbb lett bő 1,5 forinttal, és újra 260 forint alatt van a kurzusa. Az orosz rubel 1,5 százalékot erősödött a dollár ellenében, a hrivnya 2,25 százalékkal ér többet dollárban számolva, mint a reggeli órákban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.