BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb a lakossági bankszámla

A tranzakciós illeték bevezetése óta csökken a lakossági folyószámlák száma. A kártyahasználat viszont egyre intenzívebb.

Június végén kevesebb mint 10,5 millió bankszámlát vezettek a hazai pénzügyi intézményekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. A lakossági bankszámlák száma a tranzakciós illeték 2013-as bevezetése óta gyors ütemben csökken, másfél év alatt csaknem 290 ezer számlát szüntettek meg, ezzel a természetes személyek bankszámláinak száma 9,46 millióra mérséklődött. Aki ragaszkodott a bankkapcsolathoz, viszont kedveli az elektronikus tranzakciókat. Erre utalhat, hogy a számlák egyre nagyobb hányadához, júniusban már több mint a háromnegyedéhez kapcsolódott internetes hozzáférés.

A kártyahasználat is egyre intenzívebb. A bankkártyák száma a második negyedévben ismét növekedésnek indult, így az első félév végén meghaladta a 8,95 millió darabot. Ez a lakosságnak volt köszönhető, az üzleti bankkártyák száma ugyanis tovább csökkent. A második negyedévben a betéti kártyák száma 7,57 millióra, a hitelkártyáké 1,36 millióra emelkedett. A kereskedők által fizetendő bankközi jutalék drasztikus visszavágása nem hozott forradalmat a POS-terminálok felszerelésében, a második negyedévben is csökkent valamelyest a fizikai bankkártya-elfogadó helyek száma. A terminálok ugyanakkor egyre modernebbek, minden második képes már az érintés nélküli bankkártyák kezelésére.

A kétszeri ingyenes készpénzfelvétel hatása viszont látszik az adatokon. A tavalyi első félévhez képest az idén kevesebb alkalommal vettek fel készpénzt az emberek, egy átlagos látogatás alkalmával viszont többet, csaknem 58 ezer forintot vettek ki az automatákból. A kártyás vásárlások száma 5,6 százalékkal nőtt, az értéke viszont stagnált tavalyhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.