BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most is maradt az állam nyakán a lakossági állampapírból

A Kamatozó Kincstárjegyből szinte minden héten kevesebb fogy, mint amennyit meghirdetnek. A múlt héten is így történt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 22,7 milliárd forintnyit hirdetett meg az egyéves lejáratú lakossági állampapírból, ám a befektetők csak 19,9 milliárdnyit jegyeztek le. A Kamatozó Kincstárjegyek iránt azóta lanyhul az érdeklődés, hogy a kamatuk 3 százalék alá csökkent, jelenleg már csak 2,5 százalékot fizetnek.

A Féléves Kincstárjegyből valamivel sikeressebb volt a heti értékesítés. Az 1,2 milliárd forintnyi meghirdetett volument túljegyezték, több mint 1,3 milliárd forintnyit tudott így eladni az ÁKK. A kamata ennek az állampapírnak 2,25 százalék.

A csökkenő kamatok miatt a lakosság állampapír-állománya zsinórban 29 hónapnyi növekedés után az idén júliusban csökkenni kezdett a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A forintban denominált, egy évnél nem hosszabb lejáratú állampapírokból (ezek között van a Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy is) a háztartások csaknem 65 milliárd forintnyival adtak el többet a hónapban, mint amennyit vásároltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.