BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorít az MNB a megtévesztő érmeutánzatok miatt

Az MNB módosította az érmeutánzatokra vonatkozó rendeletét, szigorították az utánzatkészítés, az éremkibocsátás és -forgalmazás feltételeit.

Az elmúlt időszakban megszaporodott azoknak az emlékérmeknek a kereskedelmi forgalomban való előfordulása, amelyek az MNB által kibocsátott emlékérmékkel tematikájukban, képi megjelenésükben jelentős hasonlóságot mutatnak. A hasonlóság miatt ezek az emlékérmek könnyen összetéveszthetők az MNB által kibocsátott emlékérmékkel. Az éremkibocsátás és -forgalmazás során a törvényes fizetőeszköz jellegre utaló „érme”, „emlékérme” szavak használata is alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére - írta a jegybank.

Az MNB-hez több bejelentés érkezett továbbá olyan kereskedelmi ajánlatokról, amelyekben az MNB által kibocsátott, de valamilyen eljárással (például aranyozással) módosított forgalmi érméket kínálnak eladásra, különleges kibocsátású érmeként.

Emiatt november elsejétől tilos az MNB által kibocsátott emlékérmével vagy forgalmi érmével összetéveszthető vagy azokhoz képi megjelenésében hasonlító utánzatot készíteni, az MNB által kibocsátott emlékérme tematikájával azonos tematikájú utánzatot készíteni, az adott emlékérme kibocsátásától számított egy évig. Fém alapanyagból az egy év leteltét követően sem készíthető emlékérméről utánzat az MNB hatósági engedélye nélkül.

Tilos lesz fémből a forint feliratot és értékjelzést egyidejűleg, valamint a Magyarország feliratot tartalmazó utánzatot készíteni. Betiltják a forint forgalmi érmék méretéhez hasonló méretekkel rendelkező, valamint a forintérmék alapanyagával megegyező fémötvözetekből utánzat készítését is. Szintén tilos lesz kereskedelmi célból a forintérmék egyedi képi elemeit módosítani, így például befestett, aranyozott forintérméket árusítani, valamint az érmeutánzaton és az érmeutánzathoz kapcsolódóan bármely formában (például a csomagoláson, a hirdetésekben) az „érme”, „emlékérme” kifejezést használni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.