BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éledezik a vállalati hitelek piaca

Megállni látszik a hitelállomány évek óta tartó zsugorodása a magyarországi vállalkozásoknál, részben a növekedési hitelprogram, részben a csökkenő költségek ösztönző hatása miatt. Ezzel együtt az érezhető növekedés korszaka még várat magára.

Megállni látszik a vállalati hitelek állományának zsugorodása a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján: bár az októberi, 6715,5 milliárd forintos mennyiség 3,6 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, július óta minden egyes hónapban emelkedést regisztrált a jegybank a céges hiteleknél. A vállalati hiteleken belül nagyjból 1900 milliárd forintot tesz ki az éven belüli lejáratú kölcsönök állománya, amelynek hozzávetőlegesen felét adják a folyószámlahitelek. Az öt éven túli lejáratú hitelek állománya 2557,9 milliárd forintot tett ki a tizedik hónapban, ami a teljes mennyiség 38 százalékát tette ki. Ennek alapján – bár nő az arányuk – a hosszú lejáratú, beruházásai célra fordított kölcsönök aránya még mindig viszonylag alacsony.

A vállalati hitelezés élénkülésére mutatott rá a Magyar Fejlesztési Bank közelmúltban megjelent, MFB Periszkóp nevű elemző kiadványa is: eszerint szeptemberben a vállalati szektor hiteleinek állománya 27,4 milliárd forinttal bővült. A a tranzakciók alapján a céges kölcsönök állománya 96,5 milliárd forinttal nőtt, ezen belül a forinthiteleké 82,7 milliárd forinttal, a devizakölcsönöké 13,9 milliárd forinttal emelkedett. Az MFB felhívta a figyelmet arra is, hogy hazai fizetőeszközben a cégek nyolcadik hónapja vesznek fel több kölcsönt, mint amennyit törlesztenek. A forint hitelkihelyezések ütemének nyár óta tapasztalt felgyorsulása – áll az elemzuésben – a Növekedési Hitelprogram második szakaszának is köszönhető, ugyanis eredetileg év végéig lehetett igényelni a kedvezményes kölcsönt, a meghosszabbításról október végén döntött a jegybank monetáris tanácsa.

A forrásellátottságot az MFB szerint tovább javíthatja, hogy a pénzügyi szektor szereplőinek többsége a hitelezési feltételek enyhítését tervezi a jegybank legutóbbi hitelezési felmérése alapján. Ennek ellenére a magyarországi vállalkozások hitelállománya éves szinten egyelőre régiós átlagot meghaladó mértékben szűkül. A forintban nyújtott, 5 évnél hosszabb futamidejű kölcsönök átlagkamata újabb historikus mélypontra, az augusztusi 4,53-ról 4,45 százalékra esett szeptemberben, így a kamatszint negyedik hónapja alacsonyabb, mint a hasonló feltételek mellett kínált lengyelországi hiteleké – írta az MFB elemzése.

Az MNB legutóbbi, hitelezési folyamatokról szóló jelentése hasonló következtetésekre jutott: ezek szerint 2014 harmadik negyedévében a folyósított hitelek volumene 97 milliárd forinttal haladta meg a törlesztések nagyságát. A jelentés utalt rá, hogy tovább mérséklődtek az új kibocsátású, piaci alapú vállalati hitelek finanszírozási költségei, a kamatfelár mellett ezzel már az új vállalati hitelek nominális kamatlába is kedvezőnek számít régiós összehasonlításban. Továbbra is igaz azonban, hogy a kedvező árjellegű feltételeket csak a bankok által hitelképesnek ítélt vállalkozások képesek kihasználni.

Túl az ötszáz milliárdon

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában szerződött összeg november végére elérte az 508,8 milliárd forintot – közölte a jegybank. A szerződött hitelekből eddig 408,2 milliárd forintot folyósítottak a pénzügyi szolgáltatók, 17 ezer ügylethez és közel 12 ezer vállalkozáshoz kapcsolódóan. A leszerződött összeg közel 98 százaléka új hitel. Ezen belül az új beruházási hitelek és lízingügyletek részesedése 59, az új forgóeszközhiteleké 28 százalék, az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 13 százalék. Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos mérete 23 millió forint.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.