BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétből egy cég tervezi a dolgozói létszám bővítését

A vállalati hitelpiac a támogatott hitelprogramok ellenére is zsugorodik. A forintalapú állomány növekszik, a devizaalapú pedig csökken, ebben fontos szerepe van a Növekedési Hitelprogramnak is – derült ki Hodina Péter, a K&H Bank vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatósága vezetőjének előadásából.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjának második fázisában 452 milliárd forintot helyeztek ki, ennek döntő része új hitel volt. A program legnagyobb nyertese a mezőgazdaság, oda áramlott a kölcsönök harmada. A feldolgozóipar és a kereskedelem, gépjárműjavítás is komoly arányban részesedtek az olcsó MNB-s hitelből. Az Exim Exportélénkítési Hitelprogramja (EHP) elsősorban a feldolgozóipar számára hozott forrásokat, ebbe az ágazatba került a hitelek háromnegyede. Jelentős összeget kapott még a támogatott devizahitelből a kereskedelem, gépjárműjavítás ágazat is. Ugyanezek az ágazatok azok egyébként, amelyek a beruházásokban is élen járnak, és amelyek a GDP-t is a legnagyobb mértékben növelik.

A két kedvezményes program területi eloszlása különböző, a mezőgazdaság által kedvelt forintalapú NHP Dél- és Kelet-Magyarországon a legkedveltebb, a devizaalapú EHP keretéből Közép-Magyarországon helyezik ki a legtöbb kölcsönt. A két hiteltípus egyébként kiegészítheti egymást, az NHP több mint fele ugyanis beruházási célú hitel, míg az EHP nagyrészt export előfinanszírozó forgóeszközhitel.

A cégek egyébként egyre derűlátóbbak a jövővel kapcsolatban, 41 százalékuk javulást, további 50 százalékuk stagnálást vár jövőre, a visszaesésre számító vállalkozások száma 10 százalék alatt van. Az árbevétel és a nettó eredmény csökkenésére százból csak hét cég számít. Hétből egy cég tervezi jövőre növelni az alkalmazottak számát, ez a következő 12 hónapban 0,7 százalékos létszámnövekedést jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.