BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raskó: Ostoba, aki nem él az NHP adta lehetőséggel

A növekedési hitelprogram igen kedvező lehetőséget nyújt a kkv-knak, egy ilyen konstrukcióra a nagyvállalatoknak is szükségük lenne – hangzott el a Világgazdaság „Vállalati finanszírozás 2014” című konferencia panelbeszélgetésén, amely a hitelezéssel kapcsolatos vállalati tapasztalatokról szólt.

Makrogazdasági szempontból irracionálisnak nevezhető az MNB növekedési hitelprogramja, azonban a vállalkozások számára rendkívül kedvezőek a jegybanki program feltételei, így ostoba lenne az ember, ha kihagyná azt – mondta Raskó György agrárvállalkozó, akinek családi vállalkozása már három hitelszerződést kötött meg az NHP keretében. „Annyira kedvezőek az NHP feltételei, hogy előrehoztuk a hatékonyságot javító beruházásainkat” – emelte ki.

Egyetlen kritikaként azt jegyezte meg az NHP-val kapcsolatban, hogy a bürokrácia szintje „elképesztő” mértékű. „Úgy tűnik, mintha a jegybank nem bízna a hitelt közvetítő kereskedelmi bankban, illetve az azt igénylő vállalkozásban” – mondta. Ezt azzal indokolta, hogy a biztosítékok mértéke szerinte irracionálisnak tekinthető.

Raskó György azt tapasztalta, hogy az agráriumban szinte tukmálják a vállalkozásokra az NHP-s hiteleket. „Korábban nekünk kellett a bankokat felkeresnünk, két éve azonban a bankok jönnek hozzánk, hogy legyen valamilyen finanszírozható ötletünk” – mondta.

Jancsó Péter, a Graboplast vezérigazgatója az NHP-val kapcsolatban elmondta, hogy saját cége, mint nagyobb vállalkozás nem veheti igénybe a kifejezetten kkv-knak kidolgozott hitelezési lehetőséget, azonban a nagyvállalatok is „kiáltanak” egy ilyen rájuk alkalmazható programért. Jancsó Péter így az NHP helyett az Eximbank kínálta lehetőségeket emelte ki, miután a pénzintézet olyan amúgy eredményes, de a bankok által megkövetelt növekedési szintet produkálni nem tudó vállalkozásoknak is nyújtott hiteleket. E téren szerinte 2013 óta a kereskedelmi bankok kapcsán is látható pozitív változás. 

Horváth Bálint, a csapadék-, illetve esővíz elvezetéssel, valamint szennyvíztisztítással foglalkozó Pureco Kft. ügyvezető igazgatója pedig egy harmadik, cégek által igénybe vehető hitellehetőséget emelt ki. Cégük vietnámi megbízását az Eximbank finanszírozza a kötött segélyhitel program keretében. Ezt a projektet így NHP nélkül is meg tudják valósítani, azonban a jövőben figyelembe veszik az NHP nyújtotta lehetőségeket is. Horváth Bálint elmondta: kezdetben, amikor még kisebb méretű volt a cégük, a bankok nem nagyon álltak szóba velük. A hitel helyett akkor alternatív megoldásokat (például beszállítókkal, vevőkkel kötött megállapodásokat) dolgoztak ki, ma már azonban folyamatosan bővítik hitelkereteiket, bankgarancia-hiteleiket, emellett kisebb eszközbeszerzéseket uniós forrásból valósítottak meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.