BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két sikeres exit volt eddig a Jeremie alapoknál

A Jeremie-alapok elindulásával fellendült a hazai kockázati tőke iparág – közölte Végh Richárd, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti igazgatóságának igazgatója. A kockázati tőkealapok 2010 és 2014 októbere között 271 vállalkozásba fektettek be összesen 72 milliárd forint értékben. Az átlagos befektetések értéke folyamatosan nő, megközelíti a 300 millió forintot. Az alapkezelők szerint sokszor nehéz megfelelő vállalkozásokat találni. A 2010-ben meghirdetett Jeremie-program például az év végéig tart, és az alapok 130 milliárd forintos jegyzett tőkéjéből tavaly októberig 70 milliárd forintnyit tudtak kihelyezni.

A legtöbb kockázati tőkés úgynevezett start-up fázisban lévő cégekbe fektet, a források csaknem 60 százaléka pedig a kormányzattól jön. Ennek az az oka, hogy az alapok többsége uniós forrásokat használó Jeremie-alap. Viszonylag jelentősnek számít még a banki finanszírozás is, ennek nagy részét állami hátterű intézmény, az MFB nyújtja. Az intézményi befektetők, befektetési alapok és nyugdíjpénztárak hozzájárulása a kockázati tőkeszektor finanszírozásához egyelőre nagyon alacsony.

A kockázati tőkések négy-öt kiemelt szektort kedvelnek a legjobban, a befektetések 60 százaléka olyan innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező ágazatokba kerül, mint az élettudomány, az IT és elektronika, az egyéb fogyasztói, az üzleti és ipari szolgáltatások. A befektetéseknek azonban csak kis része válik termőre, az MNB által vizsgált időszakban 50 kiszállásra került sor, ezeknek a 60 százaléka eladás volt, és csak a tíz százalékuk végződött leírással. A Jeremie alapoknál eddig mindössze két sikeres, eladással végződő exit történt, és tíz beruházás végződött leírással.

A nemzetközi tapasztalatok szerint is körülbelül 20 százalék egyébként a sikeres beruházások aránya, ezeken azonban olyan sok nyeresége keletkezik az alapkezelőnek, ami kompenzálni tudja a leírások veszteségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.