BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszik a személyi hiteleket

Nagyon felfutott tavaly a személyi kölcsönök kihelyezése a pénzügyi szolgáltatóknál, éves alapon több mint 31 százalékos volt a bővülés. A lendület valószínűleg az idén is kitart, a széles kínálat mellett ugyanis a hitelek ára is sokat mérséklődött az elmúlt időszakban.

Látványos felfutást hozott 2014 a személyi hiteleknél: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az új forinthitel-kihelyezések meghaladták a 117,3 milliárd forintot, ami 31,4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ráadásul ennyi új személyi kölcsönt legutóbb 2009-ben helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, és a kilátások szempontjából különösen biztató, hogy a második negyedévtől kezdve rendre tízmilliárd forint fölött, vagy ahhoz nagyon közel alakult az új szerződések összege.

A felfutás persze csak az alacsony bázis miatt ennyire látványos, vagyis egy erős piaci fordulathoz még több új kihelyezésre lenne szükség. A személyi kölcsönök állománya ugyanis az év végén már csak 323,7 milliárd forintot ért el az MNB adatai szerint, ez pedig 4,5 százalékkal alacsonyabb a 2013. véginél is. Az állomány egyébként 2009 márciusában érte el eddigi csúcspontját, akkor 676,1 milliárd forintot mutatott ki az MNB: nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanakkor, hogy ebben az árfolyamhatásnak is igen nagy szerep jutott, hiszen akkor még igen komoly portfólió volt a bankoknál svájci frankban. (Mára a deviza alapú szerződések szinte teljesen kikoptak: a frankhitelek aránya az év végén nem egészen 7 százalékot, az euró alapúaké pedig valamivel több mint egy százalékot tett ki.)

A kamatok alakulása viszont kedvezhet a hitelfelvételi kedv alakulásának: a 2013 végi 24,51 százalékos, a jegybank által számított átlagos értékről múlt év decemberére 22,70 százalékra csökkent a kikalkulált ráta, és bőven találni a piacon 20 százalék alatti teljes hiteldíjmutató mellett kínált személyi hiteleket is. Ez annak tükrében, hogy a konstrukció sajátosságai miatt ez az egyik legdrágább lakossági hiteltermék a piacon, egyáltalán nem rossz.

A kínálati oldallal pedig szintén nincsen gond, több banknál is a személyi kölcsön lépett elő az egyik húzótermékké. Az ajánlatok alapján most az induló költségek mellőzésével, a gyors hitelbírálattal, illetve a kedvező kamatokkal próbálják leginkább magukhoz vonzani az ügyfeleket a bankok.

A CIB az Előrelépő Személyi Kölcsön nevű termékénél például gyors előbírálatot ígér a honlapon regisztráló ügyfeleknek, néhány alapadat megadása után. Az OTP Bank is akciózik a személyi hiteleinél, és a most futó kampánya szerint a kölcsönszerződés megkötésétől számított egy órán belül folyósítja az engedélyezett kölcsönt. A Magyar Cetelem Banknál szintén adott a lehetőség az interneten keresztül indított igénylésre, tíz percen belüli előbírálat mellett. A bank honlapján közöltek szerint az igényelt hitelösszeget a pozitív hitelbírálatot, és az igényléshez szükséges, hirdetményben meghatározott dokumentumok beérkezését, valamint a kölcsönszerződés aláírását követően három munkanappal az ügyfél számlájára utalják.

Bővülés csak a lakáshiteleknél

A személyi kölcsönök mellett tavaly több lakossági hitelfajtánál, így például az áruhiteleknél is emelkedett az új kihelyezések mennyisége, ám a háztartásoknál kimutatott állományokon még nagyon korlátosan látszanak a helyenként már gyorsan emelkedő új kihelyezések hatásai. Az MNB által decemberre kimutatott teljes – 6727,8 milliárdos – hitelállomány 1,6 százalékkal még mindig alacsonyabb a 2013 véginél. Egyedül a lakáshitelek jelentik azt a területet, ahol éves összehasonlításban sikerült megállítani a kihelyezett pénzmennyiség zsugorodását, egészen pontosan egymilliárd forintnyi 12 havi növekedés mellett.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.