BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ráugrottak a DRB-sekre a bankok

Ha egy településen a DRB csoportnak is van fiókja, ott olcsóbb lehet a számlanyitás és magasabbak a betétkamatok is. A hitelintézetek versenyeznek a 120 ezer lakossági betétesért, de az érintett önkormányzatok is sok ajánlatot kapnak.

Alig kezdte meg az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Buda-Cash tulajdonosi köréhez kapcsolódó DRB csoport betéteseinek a kártalanítását, a konkurens hitelintézetek máris akciós ajánlatokkal csalogatják a bedőlt bankok ügyfeleit. Az OTP honlapján kiemelt helyen olvasható: a hitelintézet rendkívüli segítséget nyújt a DRB ügyfeleinek, kedvezményes megtakarítási és számlavezetési ajánlatokkal várja a klienseket.

Az OTP-nek van némi helyzeti előnye a többi bankkal szemben, hiszen az OBA egyik ügynökbankjaként fiókjaiban sok betétessel találkozhat személyesen. A 2,5-5 millió forint közötti összegű beragadt betéteket ugyanis az ügyfelek egy bankkártya segítségével a postán kívül vagy egy OTP-s ATM-ből vagy egy OTP-s fiókban vehetik fel. A kettő közül pedig a fiók a praktikusabb, mivel ott egyszerre hozzájuthatnak a pénzhez, szemben az ATM-mel, amelyből naponta csak 800 ezer forintot vehetnek ki. Ha pedig már úgyis betér az ügyfél a bankfiókba, az ügyintéző kínálhat neki egy akciós számlacsomagot ingyenes számlavezetéssel és sms-szolgáltatással.
Helyzeti előnyben van az FHB is. A 100 ezer és 2,5 millió forint közötti betéteket ugyanis az OBA a postahivatalokban fizeti ki, ahol egy füst alatt FHB-s számlát nyithatnak az ügyfelek a megtakarításuknak akciós betétlekötés mellett. Az FHB egyébként több saját fiókjában is akciózik azokon a településeken, ahol sok DRB-s lehet, kedvezményes számlanyitást és befektetési lehetőségeket kínálnak az új ügyfeleknek.

A Budapest Bank is rárepült a DRB-sekre, több olyan településen van akciós számlanyitási ajánlata, ahol a bedőlt hitelintézeteknek is volt fiókjuk.
A kizárólag bizonyos településeken elérhető kedvezmények tavaly, a sorozatos hitelintézeti csődök idején terjedtek el. Ősszel az Alba Takarékszövetkezet felszámolása idején több bank is meghirdetett olyan kedvezményeket, amelyekhez csupán a székesfehérvári és a dunaújvárosi fiókokban juthattak hozzá az ügyfeleik. Regionális akciós betétekkel csábított új ügyfeleket ebben az időben a Bankráció.hu adatai szerint az FHB-n és a Budapest Bankon kívül még a Raiffeisen is.
Az önkormányzatokért is versenyeznek a bankok. Siklós a DRB bedőlése után hat hazai hitelintézettől is kapott ajánlatot, végül az OTP mellett döntöttek. „Volt előnyösebb ajánlat is” – ismeri el Marenics János polgármester. Az OTP mellett az szólt, hogy nagy és régi pénzügyi intézmény, megbíznak benne, van helyben fiókja, és több önkormányzati dolgozó is ott vezeti a számláját.

Vannak olyan települések is, amelyek a vészhelyzetben nem akartak pályáztatással időt veszíteni. Mátraszentimrén és a járás másik három érintett településén gyorsan választottak egy bankot, amely a Raiffeisen lett – mondta lapunknak Stuller András polgármester. A település ősszel írja majd ki azt a pályázatot, ezen véglegesen kiválasztják a számlavezető bankjukat.

A hiteles DRB-sekért egyelőre nincs harc. Nekik nem is sürgős új pénzügyi szolgáltatót találni, hiszen a szerződésük élő marad, és kölcsönük a korábbi kondíciókkal megy tovább a felszámolás idején is. Bár a felszámolónak az a célja, hogy minél hamarabb lezáruljon az eljárás, a hitelintézetek esetében egy ilyen a procedúra évekig is elhúzódhat. Elképzelhető persze, hogy a hitelek egy része még nem fut ki a felszámolás végére, amelynek során a felszámoló a megmaradt hitelportfóliót is értékesítheti egy másik pénzügyi cégnek, akár követeléskezelőnek is. Szakértők szerint azonban ilyenkor úgy adják el a hiteleket, hogy a régi kondíciók az új pénzügyi intézménynél is megmaradnak, tehát a törlesztésben sok különbség nem lesz.

A DRB adósai persze szintén tovább állhatnak, és kiválthatják a hitelüket más bankoknál akár kedvezményesebbre is. A kiváltás mellett szólhat az is, hogy a DRB-s bankoknak más szolgáltatásai már nincsenek, a fiókjaik bezárnak, így a meglévő hitelekkel kapcsolatos ügyintézés is egyre nehézkesebbé válhat. A magánszemélyek közül azok, akiknek még élő deviza- vagy forinthiteles szerződésük van, és az elszámolás alapján jár vissza pénz, csökkenni fog a tőketartozásuk. Azok viszont, akiknek a hitelszerződése már megszűnt, valószínűleg csak a felszámolás során kaphatják meg a visszatérítést. A takarékszövetkezeteknek egyébként viszonylag kevés deviza lakás- és szabad felhasználású jelzáloghiteles ügyfelük volt.

Problémás NHP-s hitelek

A DRB 6500 céges ügyfélének, különösen a Növekedési Hitelprogramban (NHP) is részt vevőknek is nehéz lehet a helyzetük. Az NHP-s hitelek kiváltását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igyekszik segíteni. Ha bedőlt banktól vesz át egy hitelintézet NHP-s hitelt, akkor a kiváltás nem terheli például a kvótáját. Az NHP II.-ben ugyanis az MNB-s forrás legfeljebb tizedét fordíthatja egy-egy pénzügyi cég hitelkiváltásra.

Ennek ellenére maradtak még kérdőjelek. Lapunk egy olyan vállalkozóval beszélt, akinek a DRB csoporthoz tartozó BRB csak részben folyósította még a beruházási célú NHP-t, a maradék folyósításának a feltétele egy le nem járt szállítói számla lenne. „Mire kiváltanám a hitelt egy másik banknál, a számla lejárhat, és akkor nem kapom meg a hitelt” – panaszkodott a vállalkozó. A szállítókat nem könnyű meggyőzni arról, hogy ne tegyék lejárttá a számlájukat, és ne akarják, hogy időben kifizessék azokat. Az sem biztos, hogy járható út, ha a vállalkozó valamilyen más forrásból fizeti ki a beszállítót, ez esetben szintén eleshet az NHP-tól.

Ennek ellenére maradtak még kérdőjelek. Lapunk egy olyan vállalkozóval beszélt, akinek a DRB csoporthoz tartozó BRB csak részben folyósította még a beruházási célú NHP-t, a maradék folyósításának a feltétele egy le nem járt szállítói számla lenne. „Mire kiváltanám a hitelt egy másik banknál, a számla lejárhat, és akkor nem kapom meg a hitelt” – panaszkodott a vállalkozó. A szállítókat nem könnyű meggyőzni arról, hogy ne tegyék lejárttá a számlájukat, és ne akarják, hogy időben kifizessék azokat. Az sem biztos, hogy járható út, ha a vállalkozó valamilyen más forrásból fizeti ki a beszállítót, ez esetben szintén eleshet az NHP-tól. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.