BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcskamat: 4 százalék

A fix kamatú befektetési termékek piacán a Quaestornak könnyű dolga volt: a bankok hasonló ajánlatai legfeljebb harmadakkora kamatot ígérnek. Az egyetlen komolyabb rivális, az állam, jelenleg legfeljebb saját magával versenyez ezen a piacon

Nem csoda, hogy a Quaestor 210 milliárd forintnyi, javarészt kisbefektetői megtakarítást szedett össze: a cég 6,55 százalékos fix kamatú ajánlatához még hasonlókat sem lehet találni a piacon. A jegybanki adatok szerint az átlagos lekötött betéti kamat 1,5 százalék körül van, és hasonlóan keveset fizetnek a rövid állampapírok is. A bankok is bocsátanak ki kötvényeket, jegyzés alatt álló papír azonban kevés van. Az MKB-nál egy strukturált hitelpapírt lehet éppen megvásárolni, amelynek kibocsátása a jövő héten várható. A négy év múlva lejáró kötvény kamata az európai részvénypiacok teljesítményétől függ majd.

Ha jól teljesítenek, akkor évente 4,18-7,17 százalék közötti maximális kamatot fizet majd, ha viszont esnek a részvények, lehetséges az is, hogy egyáltalán nem lesz kamat. Sok hitelintézetnél csak a másodpiacon lehet hozzáférni a kötvényekhez vagy jelzáloglevelekhez, és be kell érni a quaestoros töredékének megfelelő, a legjobb esetben is 2-2,5 százalék körüli kamatokkal. Igaz, ezekre a kötvényekre – ellentétben a Quaestorral – jelenleg még az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is garanciát vállal. A jogszabály viszont július 3-tól változik, az azt követően kibocsátott értékpapírokra már nem lesz védelem, a most megvásárolható kötvények azonban továbbra is biztosítás alatt maradnak.

Az, hogy a bankok nem versenyeznek a kisbefektetőkért, nem meglepő: a hitelintézetek a különféle állami programokban, például a jegybank Növekedési Hitelprogramjában (NHP) könnyedén hozzájutnak a szükséges mennyiségű olcsó forráshoz. A banki kötvények állománya is ennek megfelelően alakult az elmúlt hónapokban. A háztartások három-négy évvel ezelőtt még 750 milliárd forintnál is több hitelintézeti kötvényt tartottak, jelenleg már alig 430 milliárd forintjuk van ezekben a papírokban, ami ötéves mélypontot jelent.

A fix kamatozású hitelpapírok piacán a lakosság kegyeiért így gyakorlatilag csak az állam versenyez, saját magával. Februárban ráadásul magasabb fokozatra is kapcsolt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), és megemelte szinte mindegyik lakossági állampapír kamatát. A legalacsonyabb fix kamat a Féléves Kincstárjegyre jár, 2,75 százalékos, de ez is magasabb még az ötéves fix kamatú banki ajánlatok többségénél is, ráadásul az állampapírok hozama után csak a 16 százalékos kamatadót kell megfizetni, a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást nem.

A csúcskamat, amit az állam kifizet, jelenleg egy változó kamatozású termékre, az egyik Prémium Magyar Államkötvényre (PMÁK) jár, mértéke ebben a kamatperiódusban 4,7 százalékos. A kamatprémium viszont csak 3 százalékpont, így ha alacsony marad az infláció, jövőre csökkenhet a bónusz. A legmagasabb fix kamatot egy 2020-ban lejáró PMÁK-kal lehet elérni, ennek a kamatprémiuma 4 százalékpont, amit minimális hozamként akkor is kifizet az állam, ha az infláció nulla százalék alá csökken.

Nagyon viszik a Kamatozó Kincstárjegyet

Összesen 41,3 milliárd forint értékben jegyeztek a múlt héten Kamatozó Kincstárjegyet (KKJ) az ÁKK adatai szerint. Az államadósság-kezelő a Budapesti Értéktőzsde honlapján hozta nyilvánosságra a jegyzési adatokat. Az intézmény április 20-24. között 26,6 milliárd forintnyi egyéves lejáratú lakossági állampapírt hirdetett meg, amit bő másfélszeresen jegyeztek túl.

Az ÁKK a lakossági befektetői igényeket nem szokta visszautasítani, így minden ajánlatot elfogadott. A KKJ kamata jelenleg 3 százalékos. A bankoknál nem, kizárólag az államkincstárnál jegyezhető Féléves Kincstárjegyre kisebb a kereslet. Az 1,3 milliárd forint értékben meghirdetett állampapírból valamivel több mint 1,2 milliárd forintnyi fogyott el a múlt héten.

Az ÁKK a lakossági befektetői igényeket nem szokta visszautasítani, így minden ajánlatot elfogadott. A KKJ kamata jelenleg 3 százalékos. A bankoknál nem, kizárólag az államkincstárnál jegyezhető Féléves Kincstárjegyre kisebb a kereslet. Az 1,3 milliárd forint értékben meghirdetett állampapírból valamivel több mint 1,2 milliárd forintnyi fogyott el a múlt héten. A lakosság kegyeiért gyakorlatilag csak az állam versenyez, saját magával -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.