BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most érdemes megtartani az euróhitelt

A gyengülő euró miatt a forintosításban érintett euróhitelesek jobban járhatnak, ha kérik a mentesülést az átváltás alól. Ha piaci árfolyamon váltanák át a hitelüket, százezreket spórolhatnának, és kiváltó hitelt is kaphatnak olcsóbban.

Nem lehet felhőtlen az örömük az euró alapú jelzáloghitellel rendelkező adósoknak, amikor a napokban megkapják az elszámolási értesítőt a bankjuktól. A fő oka ennek az, hogy a hiteleiket 308,97 forintos árfolyamon forintosítják, illetve ezen az árfolyamon törlesztenek január óta, csakhogy az euró február 3. óta olcsóbb ennél. Most már csaknem 4 százalékkal erősebb a forint a közös európai fizetőeszközhöz képest, mint amekkora a forintosításra megállapított árfolyam. Ilyen körülmények között nem valószínű, hogy megéri a törvényben szereplő automatikus forintosítást választaniuk. Ha ugyanis az adósok maradnak a devizahitelnél, és maszek alapon váltják ki a kölcsönüket egy forinthitelre, sokkal jobban járhatnak.

Egy 30 ezer eurós tartozásból az elszámolási árfolyamon végrehajtott forintosítás révén csaknem 9,27 millió forintos hitel lesz, a tegnapi MNB-árfolyamon azonban már csak 8,92 millió forint maradna belőle. A probléma több tízezer adóst érinthet. A jegybank adatai szerint ugyanis a deviza alapú jelzáloghitel-állomány hozzávetőlegesen 10 százaléka euró alapú.


Az euróhiteleseknek azért is érdemes ragaszkodniuk a devizahitelükhöz, mert a forintosítás után valószínűleg ők lesznek azok, akiknek a hitele a legmagasabb kamattal ketyeg majd tovább. A szabályozás szerint az eredeti kamatot kell majd visszaállítani úgy, hogy az új hitelek kamata lakáshitelek esetében a három hónapos bubort (ami jelenleg 1,84 százalék) 1-4,5 százalékponttal, szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 1-6,5 százalékponttal haladhatja meg. Az euró alapú jelzáloghitelek többségét 2008 novembere és 2010 áprilisa között vették fel, akkor, amikor svájci frank alapú hiteleket már nem értékesítettek a bankok, a devizahitelek folyósítását viszont még nem korlátozták. Ebben az időszakban a lakáshiteleket jellemzően 7-7,5 százalékos, a szabad felhasználású jelzáloghiteleket pedig 8-8,5 százalékos átlagos kamattal helyezték ki a hitelintézetek.

Ez pedig azt jelenti, hogy az euróhitelesek jó eséllyel a jogszabályban megszabott maximális kamatszint környékén fizethetik majd tovább a forinthiteleiket. Piaci alapon azonban olcsóbban is találhatnak kiváltó forinthitelt, hiszen a jegybank adatai szerint a februárban megkötött lakáshitel-szerződésekben átlagosan 5,6 százalékos kamat szerepelt. Azóta azonban még lejjebb mentek a kamatok, több bank is kínál kiváltó hitelt bőven 5 százalék alatti kamattal.

A jogszabályok szerint viszont csak kevesek jogosultak arra, hogy a forintosítás mellőzését válasszák: ez a lehetőség egyrészt azok számára nyitott, akiknek 2020 végéig lejár a hitelük, másrészt azok is euróhitelesek maradhatnak, akiknek euróban is van rendszeres, a törlesztőrészletet meghaladó jövedelmük. Akinek nincs ilyen, az akkor hagyhatja ki a törvény szerinti forintosítást, ha a hitelének összege a fedezetül felajánlott ingatlan értékének kevesebb mint 50 százalékát teszi ki, emellett a törlesztőrészlet kisebb a hivatalosan igazolt jövedelme 25 százalékánál.

Mások jól járnak

A nem euró alapú devizahitelt felvevő ügyfelek számára még szigorúbbak a szabályok, ha ragaszkodnak az eredeti pénznemhez. Ez azonban egyáltalán nem valószínű, hiszen az árfolyamok alakulásának tükrében kifejezetten jól járnak a forintosítással.

A svájci frank alapú kölcsönöket 256,47 forintos árfolyamon váltják forintra, ami több mint 10 százalékkal kedvezőbb a jelenlegi kurzusnál. A jenhitelesek a 216,3 forintos árfolyamrögzítéssel 6 százalékot nyertek, ennyivel kisebb lesz a tőketartozásuk annál, mintha devizahitelesek maradnának.

Az új kamatok is alacsonyabbak lehetnek ezeknél a hiteleknél. A svájci frank alapú lakáshiteleket 3,5-5,5 százalékos kamattal vette fel az adósok többsége, a jenhiteleket pedig még ennél is olcsóbban kínálták a bankok.

A svájci frank alapú kölcsönöket 256,47 forintos árfolyamon váltják forintra, ami több mint 10 százalékkal kedvezőbb a jelenlegi kurzusnál. A jenhitelesek a 216,3 forintos árfolyamrögzítéssel 6 százalékot nyertek, ennyivel kisebb lesz a tőketartozásuk annál, mintha devizahitelesek maradnának.

Az új kamatok is alacsonyabbak lehetnek ezeknél a hiteleknél. A svájci frank alapú lakáshiteleket 3,5-5,5 százalékos kamattal vette fel az adósok többsége, a jenhiteleket pedig még ennél is olcsóbban kínálták a bankok. A devizahiteles levelek 7 százalékát adták fel Április 9-ig 149 ezer devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által előre jelzett 2,1 millió küldemény alig több mint 7 százaléka.

A jogszabály értelmében március 1. és április 30. között kötelesek feladni az elszámolással kapcsolatos értesítéseket. A Posta arra számít, hogy az értesítések 75-80 százaléka az időszak utolsó két-két és fél hetében jelenik meg a hálózatban.

A Posta felhívta a figyelmet, hogy a pénzintézeteknek mielőbb fel kell adniuk küldeményeiket, hogy ne legyen torlódás sem a kézbesítésben, sem az átvétel során, attól függetlenül, hogy a posta felkészült a megnövekedett küldeménymennyiségre. Az elszámolások ajánlott-tértivevényes küldeményként érkeznek meg a fogyasztókhoz. Az árfolyamjavulás felülírhatja a forintosítást -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.