BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fogy a vegyes biztosítás

Az első negyedévben értékesített nyugdíjbiztosítások csaknem 60 százaléka hagyományos életbiztosítás volt. Tavaly még csak minden negyedik szerződés volt ilyen típusú. A lakosság a biztonságot keresi.

Az idei első negyedévben több mint 13 ezer adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítást kötöttek a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint. Ez nem rossz eredmény, hiszen tavaly 68 ezer szerződést kötöttek, és az adókedvezménnyel támogatott konstrukcióknál hagyományosan az év eleje gyengébb szokott lenni, jellemzően az utolsó negyedév a legerősebb.

Ami nagyon érdekes az idén, hogy az új nyugdíjbiztosítások csaknem 60 százaléka hagyományos, vegyes életbiztosítás volt, csak a maradék volt befektetési egységhez kötött (unit linked) konstrukció. Ez azt jelenti, hogy március végén a 81 ezer támogatott nyugdíjbiztosításból már 24 ezer hagyományos típusú volt. Tavaly még egészen mások voltak az arányok, a 68 ezer megkötött szerződésből csak minden negyedik volt klasszikus típusú biztosítás. A díjbevételekből is egyre több kerül a hagyományos konstrukciókba. A támogatott nyugdíjbiztosítások díjbevétele 2014-ben 12,6 milliárd forint volt, amiből nem egészen 2,3 milliárd forint folyt be a klasszikus konstrukciókba. Az idén három hónap alatt már 5,35 milliárd forintnyi díjbevételnél tartanak a biztosítók, ebből 1,24 milliárd forint ment vegyes életbiztosításokba.

„A klasszikus életbiztosítást a kiszámíthatósága, a biztonságossága miatt szeretik az ügyfelek” – mondja Hochmann András, a kizárólag vegyes életbiztosításokat értékesítő Grawe vezérigazgatója. A vegyes életbiztosításoknál valóban pontosabban lehet tudni, mennyi pénzt kaphat az ügyfél a lejáratkor, mint egy unit linked terméknél, és egy korán bekövetkező halálesetnél is valószínűleg több pénzt kapnak az örökösök, mint a jellemzően kis összegű kockázati biztosítást tartalmazó befektetési egységekhez kötött konstrukcióknál.

Más biztosítók ugyanakkor azzal érvelnek: a nyugdíjbiztosítás hosszú távra, évtizedekre szóló megtakarítás, ennyi idő alatt pedig célszerű az ügyfélnek kockáztatni, és diverzifikált eszközalapokban forgatni a pénzét, ha számottevő nyugdíj-kiegészítésre vágyik. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a hazai biztosítók közül még mindig kevesebb kínál vegyes nyugdíjbiztosítást, mint befektetési egységhez kötöttet. A Mabisz adatai szerint az Allianz, a CIG Pannónia, a Groupama Garancia, a K&H, a Signal, az Union és az Uniqa nyugdíjbiztosítási bevételeinek szinte 100 százaléka unit linked konstrukciókba került, és minimális mennyiségű díjbevételt könyvelt el nem unit linked nyugdíjbiztosításokban a Generali, a Vienna Life és a Metlife.

A klasszikus nyugdíjbiztosításokban az Aegon, az ING, a Grawe, a Magyar Posta és az MKB számít komolyabb szereplőnek. Az Aegon és az ING befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosításokat is kínál, ezekből azonban lényegesen kevesebbet ad el, mint a vegyes változatból. Az Aegonnál az idén az 530 millió forintos nyugdíjbiztosítási díjbevétel mindössze ötöde került unit linked konstrukciókba, az ING-nél még alacsonyabb volt az arány.

Nagy a verseny

Tavaly a legtöbb nyugdíjbiztosítást az Uniqa adta el. A Mabisz adatai szerint 2,1 milliárd forintnyi díjbevételük származott adókedvezményes konstrukciókból. A második és a harmadik helyen fej-fej mellett áll a Generali és az ING 1,64 milliárd forint körüli díjbevétellel. A Generali ezt jellemzően unit linked, az ING hagyományos biztosítások értékesítésével érte el.

Az idei első negyedévben a Generali és az ING vezeti eddig a díjbevételi toplistát 720 millió forintot meghaladó forgalommal. A harmadik helyen az Allianz áll, amely szintén több mint 700 millió forintnyi díjat szedett már be, az Uniqa pedig a negyedik.

Az idei első negyedévben a Generali és az ING vezeti eddig a díjbevételi toplistát 720 millió forintot meghaladó forgalommal. A harmadik helyen az Allianz áll, amely szintén több mint 700 millió forintnyi díjat szedett már be, az Uniqa pedig a negyedik. Tanácsadás egy biztosítói fiókban. A nyugdíjbiztosításoknál is szoros a verseny az élmezőnyben -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.