BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB igazgató: nhp nélkül a hitelpiac összecsuklana

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerint fokozatosan lehet kivezetni a növekedési hitelprogramot (nhp).

Nagy Márton erről a Magyar Hírlap pénteki számában közölt interjúban beszélt. Kifejtette: a növekedési hitelprogramon kívüli hitelezés gyenge, "ha a jegybank holnap visszavonná ezt a programot, a hitelpiac összecsuklana", ezért fokozatosan lehet kivezetni.

Figyelni kell a bankok vállalásainak teljesülését, az nhp-n kívüli hitelezés alakulását. Hozzátette: ha pozitív fejleményeket látnak, fokozatosan kilépve csökkentik a bankok jegybanktól való függőségét. Az igazgató a jövő év elejétől valószínűnek tartja a jegybanki program feltételeinek szigorítását vagy a rendelkezésre álló összeg mérséklését.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy a jegybank évi 6-7 százalékos vállalati hitelállomány-bővüléssel lenne elégedett, amely bankrendszeri szinten 2015 és 2017 között évente 430-450 milliárd forintos állománynövekményt jelent a jelenlegi 6300 milliárd forinthoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.