BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsul a zuhanás a kínai tőzsdén

Felgyorsult pénteken a kínai részvényárak esése, a sanghaji tőzsdeindex 7,4 százalékot zuhant. Eközben tovább tombol az IPO-láz, a tőzsdén frissen debütált brókercég részvényei 44 százalékot emelkedtek.

Tizennyolc éve nem látott zuhanást szenvedett el a Sanghai Composite-index az elmúlt két hétben: a június 12-i csúcshoz képest már 19 százalékkal estek vissza a kínai részvényárfolyamok. A pénteki kereskedés előrehaladtával egyre fokozódott az eladási nyomás, és a nap végére 7,4 százalékos mínuszban, 4193 ponton állapodott meg az index, miközben a dollárban denominált úgynevezett B-részvények piaca 9,1 százalékot zuhant, a hongkongi Hang Sheng pedig 1,8 százalékot gyengült. A sanghaji tőzsdét ezzel már csak egy hajszál választja el attól, hogy a nyugati terminológia szerint belépjen a medvepiacba, amiről 20 százalék fölötti esés után beszélnek a szakértők.

A tőzsdei rali végét sokan az MSCI indexszolgáltató döntésével hozzák összefüggésbe, amely június 9-én határozott arról, bekerülnek-e a kínai A-részvények a feltörekvő piacokat lefedő MSCI EM-indexbe. A döntés nemleges volt, a kínai kontinentális piac hozzáférhetősége és a részvényesi jogok védelme az MSCI szerint még nincs azon a szinten, hogy az A-részvények fokozatos felvétele elindulhatott volna. Ez után néhány nappal kezdődött meg a lejtmenet, ám megfigyelők szerint nem ez volt a fordulat igazi oka. A kínai lakosság gyakorlatilag bármiféle tőzsdei ismeret nélkül ugrott rá a részvénypiacra az elmúlt egy évben, az újonnan nyitott értékpapírszámlák száma folyamatosan rekordot döntött az elmúlt hónapokban. Nagy divat lett a hitelből tőzsdézés, a tőkeáttételes pozíciók nyitása, miközben a befektetők többsége helyi beszámolók szerint egyáltalán nincs tisztában a kockázatkezeléssel, és semmilyen terve nincs arra, ha az árak esetleg esnének.

A Sanghai Composite egy éve még 2000 pont körül mozgott, június közepére viszont már 5100 pont fölé emelkedett, vagyis 2,5-szeresére nőtt az index értéke. Az elmúlt hetekben egyre több szakértő hívta föl a figyelmet arra, hogy a rali fenntarthatatlan, és hamarosan nagyobb esés következhet. Helyi alapkezelők szerint a kormányzat megpróbált hasznot húzni a tőzsdei mániából. Úgy gondolták, egyrészt a kínai gazdaság lassulására is gyógyírt jelenthet a tőzsdéről finanszírozott növekedés, másrészt a csökkenő ingatlanárak miatt csalódott lakosság új befektetési lehetőségekhez juthat. A kínai felügyelet a június 14-ével kezdődő héten 24 elsődleges részvénykibocsátást (IPO) engedélyezett, mintegy 6,5 milliárd dollár értékben. A helyi részvényjegyzés sajátosságai miatt azonban ezek mintegy 1130 milliárd dollárnak megfelelő összeget vontak ki a piacról.
A pénteki kereskedés meg is mutatta, miért állnak sokan sorba az új kibocsátásokért: miközben a piac zuhant, a tőzsdére újonnan bevezetett Guotai Junan Securities brókercég részvényei 44 százalékot emelkedtek egyetlen nap alatt. Az állami brókercég 20 százalékos tőkeemelést hajtott végre, így 4,8 milliárd dollárhoz jutott tevékenysége bővítésének érdekében. A papírok az engedélyezett maximális mértékben emelkedtek, a 19,71 jüanos kibocsátási árról 28,38 jüanra. Ez volt a legnagyobb értékű kínai kibocsátás az Agricultural Bank 2010-es IPO-ja óta.

A felügyelet a pénteki zuhanást követően igyekezett hűteni a kedélyeket, mondván, csak a túlértékelt piacokra jellemző természetes korrekcióról van szó. Nem sok jót vetít előre azonban, hogy 28 új kibocsátást engedélyeztek a következő két hétre. Az új részvénykibocsátásokat a 2013-as teljes tiltás után 2015 elején kezdték növekvő számban engedélyezni. Ekkor még mintegy havi 20 IPO kapott zöld utat, ez a szám áprilisban havi 40-re emelkedett. A részvénykibocsátások értéke még nagyobb, ha hozzávesszük a már tőzsdén lévő cégek tőkeemeléseit. Ezek összértéke az első félévben meghaladta a 70 milliárd dollárt, ami duplája a teljes 2014 évi összegnek.

Szombaton 25 bázisponttal, 4,85 százalékra csökkentette az alapkamatot a kínai jegybank, és több, a gazdasági növekedést ösztönző lépést is bejelentett. Fél százalékponttal csökkentette a kínai kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját, a betéti kamatszintet 25 bázisponttal, két százalékra mérsékelte. Az intézkedéssel a 7 százalékosra tervezett gazdasági növekedést próbálják ösztönözni, de szakértők szerint az időzítésben szerepet játszottak a pénteki nagy tőzsdei zuhanás mellett a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.