BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bamosz: mérsékelt növekedés a befektetési alapok piacán

Mérsékelt növekedés volt a befektetési alapok piacán júniusban, gyakorlatilag csak a friss tőke növelte az alapok vagyonát - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint mind a fejlett, mind a fejlődő világ tőzsdéit csökkenő tendencia jellemezte, ebbe a trendbe simult bele a magyar börze is. A devizapiacon csak az euróhoz képest gyengült a forint, a dollárral szemben stagnált.

A pénzpiaci és a kötvényalapokból ki-, a többi alapba pedig beáramlik a tőke - jelezték a szakértők. Ezúttal a származtatott alapokba áramlott a legtöbb pénz, 12,5 milliárd forint érkezett ide az elmúlt hónapban. A legnagyobb vagyonnövekedést is ez a kategória érte el 43 százalékkal.

Június végén a származtatott alapok összvagyona mindössze 41,5 milliárd forint volt. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 14 milliárd forinttal, 0,25 százalékkal növekedett júniusban. A hónap végén a Bamosz-tagok összesen 5661 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,9 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,2 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,3 százalékkal csökkent, de a csökkenés nagysága egyre kisebb.

A kötvényalapokból 5 milliárd forintnyi tőke távozott, elsősorban a belföldi rövid futamidejű kötvényalapok miatt, a hozamok gyanis nem tudtak hozzájárulni a vagyonnövekedéshez, így a vagyon 0,5 százalékkal csökkent

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 10,5 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban. A hozamok azonban nem járultak hozzá a vagyongyarapodáshoz, így a vagyon mindössze fél százalékkal növekedett.

A magyar tőzsdeindex ezúttal belesimult a nemzetközi trendbe. A részvényalapokba közel 3,4 milliárd forint tőke áramlott be. Ezen a hozamok nem javítottak. Így összességében a részvényalapok vagyona 1,3 százalékkal lett kevesebb.

A tőkevédett alapokba ezúttal 2,5 milliárd forint tőke érkezett. A hozamok itt sem javultak, ezért mínusz 0,1 százalékos csökkenés volt ebben a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokba viszont friss tőke érkezett. Ennek nagysága, 5,3 milliárd forintot tett ki. A hozamok ezen nem javítottak, ezért a vagyongyarapodás csak 0,3 százalékos lett.

Az ingatlanalapoknál a múlt hónapban is tőkebeáramlás volt, amelynek nagysága 3,3 milliárd forintot tett ki. Így a kategória vagyonváltozása plusz 1,3 százalékos lett.

Az árupiaci alapokba szintén friss tőke érkezett, de mindössze 160 millió forint, és a negatív hozamok hatására ebben a kategóriában a vagyon 0,6 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 1,5 milliárd forintnyi friss tőke beáramlásának köszönhetően a vagyonváltozás plusz 0,6 százalék lett - ismertette a Bamosz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.