BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyugtatta a piacokat a kínai jegybank

Fellélegzés követte a hét első felében tapasztalt eladói hullámot, miután a kínai jegybank magyar idő szerint reggel szokatlan módon sajtótájékoztatót tartott, amelyen a jüan további gyengülésével szemben foglaltak állást.

A további leértékelődésnek nincsen reális alapja, és kontroll alatt tartják a folyamatot - hangsúlyozták a kínai jegybenk vezetői. A jegybank tartalékai révén rendelkezik a szükséges erővel, hogy ne engedje a jüan hirtelen jelentős gyengülését és ne hagyja érvényesülni a csordaszellemet - fogalmazott az egyik illetékes. Mivel a világ tőzsdéi az elmúlt napokban szinte kizárólag a jüan árfolyamára rezonáltak, a jegybanki szavak mind a részvény- mind a kötvénypiacon megnyugvást hoztak. A dollár/jüan árfolyam ugyanis kilengések után végül 6,46-ig süllyedt, vagyis a kínai deviza több, mint egy százalékot erősödni tudott az előző napok mintegy négy százalékos gyengülését követően. Maga a kínai tőzsde is pozitívan fogadta a fejleményeket, a főbb indexek egyaránt 1,75 százalékos pluszban zártak.

A legnagyobb mértékben az európai részvénypiacok profitáltak a hangulat enyhüléséből, miután ezek voltak az elmúlt napok legnagyobb vesztesei is. A frankfurti DAX 0,82 százalékos emelkedéssel 11 014 ponton zárt, a párizsi tőzsde 1,25, a milánói pedig másfél százalékkal került feljebb.

Az európai befektetői hangulatot javították a görög megegyezésről érkező hírek is. Az egyes szektorok közül az elmúlt napok vesztesei, az autógyártók és a luxuscikk-forgalmazók szerepeltek a legjobban. A magyar tőzsde is becsatlakozott az európai emelkedésbe, a BUX 1,3 százalékot tudott emelkedni az OTP vezetésével. A bankpapír emelkedését azonban inkább a bankadó esetleges kivezetésével kapcsolatos hírek táplálták.

A félelem enyhülésével megállt az elmúlt napok meredek hozamcsökkenése is. A német tízéves kötvények hozama három bázisponttal 0,63 százalékra emelkedett, és a kétéves hozam is visszapattant a szerdai, mínusz 0,29 százalékos rekordmélységből. Az európai periféria országok hozamai azonban szinten maradtak, mert ezeket a kötényeket a görög mentőcsomag elfogadásának híre támogatta. A Reuters által megkérdezett szakértők a megnyugtató hírek ellenére nem várnak komolyabb hozamemelkedést az európai államkötvényektől. A magyar kötvénypiacon lényegében szinten maradtak a hozamok, a hosszabb lejáratoknál 1-2 bázispontos csökkenésről számolt be az ÁKK.

A hangulat enyhülése a devizapiacokon is meglátszott. Az elmúlt hetek meredek euró erősödése megfordult, az euró/dollár árfolyam 1,1138-ig esett vissza a szerdai 1,12-es értékről. A forintra is erősítőleg hatott a félelem enyhülése, a 310 forintos szint alatt kereskedtek kora este az euróval.

A jüan gyengülésének megtorpanása az árupiacokra is támogatólag hatott, ám a dollár erősödése és egy amerikai olajkészlet-adat a nap végére a mélybe küldte a nyersolaj jegyzését. Az amerikai WTI 42,07 dollárig süllyedt, vagyis már csak centek választják el 2009-es mélypontjától. A megnövekvő készletek, amit egy jelentősebb finomítói leállás is súlyosbít, ismét felélesztették a túlkínálattal kapcsolatos félelmeket. Az olaj augusztusban eddig már tíz százalékot esett a júliusi 21 százalékos zuhanás után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.