BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább éltetik az NHP-t

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem vezeti ki a piacról a növekedési hitelprogramot (NHP) december végével a Magyar Nemzeti Bank. A döntésben szerepet játszhat, hogy – bár a program élénkítő hatása nem vonható kétségbe – a vállalati hitelpiac változatlanul zsugorodik. A bankok és a cégek számára kedvező lehet a kivezetés elhalasztása, még akkor is, ha jövőre már tényleg lezárul az NHP.

Csak a jövő év elején kezdődik meg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának (NHP) fokozatos kivezetése, szemben az eddigi elképzeléssel, amely szerint december végén leállították volna a programot – derül ki abból az interjúból, amelyet Nagy Márton, a jegybank alelnöke adott az MTI-nek. Nagy Márton közölte: „Az NHP-ban a csapokat fokozatosan elzárjuk, a jelenlegi formájában a program megszűnik, és a növekedési hitelprogram kivezetése jövő év elején elkezdődik.” Rámutatott: a hazai bankoknak újra piaci alapokra kell helyezniük a vállalatok hitelezését. Az alelnök tájékoztatása szerint az NHP első szakaszában 701 milliárd forintot, a második szakaszban mintegy 950 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok, azaz a két szakaszban együttesen hozzávetőleg 1650 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki.

Az NHP-ban részt vevő hitelintézeteknek nyilvánvalóan jól jön az újabb halasztás, hiszen ha a jövő év elején elkezdődik is a kivezetés, 2015 végéig biztosan változatlan feltételek mellett a kínálatban tarthatják az érintett konstrukcióikat, ami további állománynövekedéssel járhat együtt.

„Az MKB Bank az NHP keretében a tervezettnél nagyobb volumenű hitelt folyósított ügyfeleinek 2015 első felében. Az eddig beérkezett hitelkérelmek alapján a kereslet és az érdeklődés fennmaradását várjuk” – közölték lapunk érdeklődésére a hitelintézetnél. A vállalkozások forráshoz jutását – tették hozzá – hatékonyan segítette az NHP, amelyhez jól illeszkedtek a bank hitelezési kampányai. – Az NHP kivezetésének esetleges későbbre ütemezése kedvező momentum lehet a bank partnereinek, mert ez esetben az MKB KKV75 és KKV75+ programja tovább lesz elérhető a kis- és középvállalatok számára – hangsúlyozták a hitelintézetnél.

A vállalati finanszírozással kapcsolatos jegybanki statisztikák mindenesetre feltétlenül a hitelprogram fenntartása mellett szólnak. Az MNB adatai szerint július végén mindössze 6182,7 milliárd forintot ért el a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatoknál lévő hitelek mennyisége, amely amellett, hogy 6,37 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, bő kilencéves mélypontot is jelent. A jegybank vállalati hitelezésről szóló elemzése szerint emellett a nem pénzügyi vállalatok teljes hitelintézeti szektorral szemben fennálló hitelállománya egyedül a második negyedévben 222 milliárd forinttal csökkent a tranzakciók hatására. Igaz ugyanakkor, hogy a csökkenésben jelentős szerep jutott néhány nagy volumenű, egyedi nagyvállalati tranzakciónak: ilyen volt például a BKK adósságkonszolidációja, amely 52 milliárd forinttal csökkentette a kimutatott állományt.

A kis- és középvállalkozásoknál viszont jóval kedvezőbb a helyzet, e területeken pont az NHP-nak jutott jelentős szerep. A kkv-knál lévő hitelek mennyisége 3965 milliárd forint körül mozgott az első fél év végén, ez egy százalékkal elmarad ugyan az egy évvel korábbitól, ám az előző negyedévihez képest 2,8 százalékkal magasabb. A jegybank adatai szerint 2015 második negyedévében 152 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket az NHP keretében. Figyelemre méltó tény az is, hogy a kkv-k teljes fennálló hitelállományának megközelítőleg egyharmadát a program keretében helyezték ki, ez az arány pedig a második negyedévben tovább nőtt, és elérte a 42 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.