BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra bíznak az ingatlanalapban

Az ingatlanalapokat ismét veszik a kisbefektetők. A tőkebeáramlás olyan gyors, hogy vannak alapkezelők, amelyek alig tudnak lépést tartani az ingatlanvásárlásokkal, hogy feltöltsék az alapot. Ingatlanok nélkül viszont nem érhető el megfelelő hozam.

Átlépte az 500 milliárd forintos lélektani határt az ingatlanalapok vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy ismét válság előtti szinten áll a 2008 őszén a tőkekivonásos és felügyeleti felfüggesztések miatt csúnyán megtépázott konstrukciók vagyona.

A piac azóta meglehetősen koncentrálttá vált, a teljes vagyonnak nagyjából a háromötöde az Erste Alapkezelőnél van, emellett nagyobb játékosnak számít még az OTP és az FHB érdekeltségébe tartozó Diófa Alapkezelő. A nagyobb ingatlanalapok az elmúlt évben nagyjából a rövid kötvényalapok teljesítményét hozták, igazából mostanában még a lakossági állampapírokat sem tudják megverni, a kisbefektetők azonban – szemben a kötvényalapokkal – nem vonják ki belőlük a pénzt.

„Nem könnyű megmagyarázni ennek az okát” – mondja Vas László, a Diófa Alapkezelő ingatlanbefektetési vezetője. A szakember szerint az állhat a jelenség mögött, hogy a befektetői és az értékesítői hálózat jobban bízik hosszú távon ezekben a konstrukciókban, sokan szeretnének részesülni az ingatlanpiac felfutásából. A Diófa lakossági ingatlanalapja, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap másfél éve indult, azóta a lakossági sorozat 54 milliárd forintosra hízott, az intézményi sorozattal együtt így már csaknem 62 milliárd forintot kezelnek.

A gyors vagyonnövekedés az alapkezelőt is komoly kihívás elé állította, az ingatlanfeltöltöttség ugyanis az aktív vásárlások ellenére is csak 41 százalékon áll. A cél az 50-60 százalék közötti szint lenne, hiszen a jó ingatlanokon most sokkal magasabb hozam érhető el, mint a bankbetéteket és állampapírokat tartalmazó likvid portfólión.

Az Ersténél is gyorsan nőtt a vagyon az utóbbi időszakban, három hónap alatt 38 millió euró volt a tőkebeáramlás – mondja Pázmány Balázs, az alapkezelő igazgatóságának elnöke. A cél náluk is az 50 százalékos ingatlanfeltöltöttség lenne, jelenleg 47 százaléknál tartanak. E fölé a szint fölé azonban egyik alapkezelő sem menne, okulva a 2008-as válságból, amikor a hirtelen tőkekivonás több ingatlanalapot is megrendített.

Ettől eltérő stratégiát követ az OTP Ingatlanalap, amelynek ingatlankitettsége – féléves jelentésük szerint – 80 százalék körül van, emellett hitelt is vett fel a portfólió értékének körülbelül 30 százalékáig. Ez a stratégia minimálisan magasabb hozamot eredményezett egyébként az utóbbi időszakban, mint az alacsony ingatlankitettség, az OTP-s ingatlanalap egyéves hozama 3,3 százalék körül van a BAMOSZ adatai szerint, a Diófa 3,15, az Erste 3 százalék körüli hozamot ért el.

„A” kategóriás ingatlanokat jelenleg 7 százalékos hozammal tudnak vásárolni, vannak azonban a piacon ennél magasabb hozamú befektetések is. „Amíg ez a hozamszint fennmarad, könnyedén meg tudják verni az ingatlanalapok a pénzpiaciakat” – mondja Pázmány. Az alapkezelőknek emiatt is jó lenne, ha mielőbb fel tudnák tölteni a portfóliót, a Diófa a jövő év első felére szeretné teljesíteni a legalább 50 százalékos szintet.

A másik ok, ami miatt vásárolniuk kellene, hogy az ingatlanok ára folyamatosan emelkedik. A gazdasági fellendülésen túl a plázastop is szerepet játszik a drágulásban, hiszen a szűkülő kínálat felfelé mozdítja a bérleti díjakat. Emellett arra is számítani lehet, hogy hamarosan ismét megjelennek a külföldi befektetők vásárlóként a magyarországi ingatlanpiacon, ami szintén fokozza az áremelkedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.