BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Tarsoly-birodalom 36 cégéből már csak 18 maradt

A márciusi brókerbotrányban érintett Quaestor-cégcsoport létszáma mára a felére olvadt, 36 társaságból 15 áll vég-, három pedig felszámolás alatt. A Credigentől tavaly megszerzett Quaestor Bank pedig csak papíron létezik.

A Quaestor Bank jelenleg nem nyújt új személyi és áruvásárlási kölcsönöket és nem köt új hitelkártya-szerződéseket, meglévő ügyfeleit azonban továbbra is kiszolgálja. E felhívással szembesül az, aki rákattint a pénzintézet honlapjára. Ugyanott a passzivitás magyarázata is megtalálható. E szerint még nem zárultak le azok az átalakítási folyamatok, amelyek azt követően indultak, hogy a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. százszázalékos részesedést szerzett a Credigen Bankban.

Csakhogy a tranzakcióra 2014 decemberében került pont, s valójában azért nem sikerült továbblépni, mert a vevőről ez év március elején a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt állította, 150 milliárd forint értékű fiktív kötvényt értékesített, emiatt az MNB bevonta a brókercég tevékenységi engedélyét, s az április 22. óta felszámolás alatt áll.

A Quaestor Bank ügyfeleire vonatkozó utalás pedig azért nem értelmezhető, mert a Credigen eleve egy szinte teljesen kiürített bankot – gyakorlatilag csak egy banki licencet – adott el. A Quaestor Bank – tavalyi éves beszámolója szerint – 2014 végén mindössze két ügyfelet örökölt, egy 550 ezer és egy 462 ezer forintos bruttó értékű svájcifrank-alapú személyi hitellel tartozót, akiknek a szerződéseit ugyanakkor fel is mondták.

A bank a jelenlegi operációval képes olyan költségszinten tevékenykedni, amely lehetővé teszi a tőkekövetelmények betartása mellett a folyamatos további működést – olvasható az alig 2,8 milliárd forintos mérlegfőösszege alapján a 2014-es banki rangsorban utolsó Quaestor Bank tavalyi beszámolójában.

Kétségtelen, a pénzintézet tőkemérete megfelel a törvényi előírásnak, alig kétmillió forinttal haladja meg a bankoktól megkövetelt kétmilliárdos minimumszintet. Azt nem tudni, meddig marad a bank alvó állapotban, ám a vezetők még bíznak abban, hogy eladható lesz. Legalábbis erre lehet következtetni az éves beszámolóban szereplő azon megjegyzésükből, amely szerint „az elkövetkező időszakra előre jelzett működési költségszinttel a 2015-ös üzleti év működése biztonsággal fenntartható annak érdekében, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló felszámoló döntésétől függően egy esetleges értékesítési folyamat lebonyolítható legyen”.

Tarsoly Csaba március elején még 36 tagot számláló cégbirodalma lassan, de biztosan olvad. Lapzártáig már csak 18 társaság maradt talpon, a másik 18 közül 15 vég-, három pedig felszámolás alatt áll, kettő kivételével a brókerbotrány következményeként. Abban nem lehet szabályt felfedezni, mi alapján buknak el a társaságok, hiszen az utóbbiak között éppúgy van például ingatlan- vagy tanácsadó cég, mint a megmaradók sorában. Mindenesetre a még elvileg zavartalanul működő cégek egyike, a Corv-Invest Tanácsadó ás Befektető Kft. pikantériája, hogy abban a többségi tulajdonos Quaes­tor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. mellett Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese rendelkezik a kisebbségi üzletrésszel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.