BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkennek a mínuszok a folyószámlákon

Nagyot faragtak a drága folyószámlahiteleken a korábbinál óvatosabban eladósodó háztartások.

Jelentősen csökkent a lakossági folyószámlahitelek állománya az augusztusig tartó egy év alatt: a nyolcadik hónap végén 409,6 milliárd forintos mennyiséget görgettek maguk előtt a háztartások, ez 8,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Eközben az új folyósítások mennyisége is csökkent, igaz, nem ilyen drámai mértékben: a bankszámlákhoz kapcsolódó hiteleknél az első nyolc hónapban 2903,5 milliárd forintot helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, ami 3,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a bankkártyákhoz kapcsolódó hitelkeretnél az 1120 milliárdnyi új kihelyezés 3,2 százalékos visszaesést jelentett.

A 2013 körüli csúcsot követő visszaesés több okból sem meglepő a folyószámlahiteleknél. Az egyik ok, hogy a tranzakciós illeték bevezetése óta a lakossági folyószámlák száma folyamatosan csökken. A jegybank adatai szerint az első fél év végén 9,36 millió folyószámla volt magyarországi természetes személyek nevén, miközben 2014 decemberében még 9,41 millió, 2013 végén pedig megközelítette a 9,7 milliót a működő lakossági számlák száma.

(A kibocsátott hitelkártyák száma viszont újra nőni kezdett: ezekből az első fél évben 1,40 millió volt forgalomban, ami nagyjából 20 ezerrel több az egy évvel korábbinál.) A másik vélelmezhető ok, hogy a háztartások a korábbinál jóval óvatosabban adósodnak el, és igyekeznek minél gyorsabban csökkenteni kötelezettségeik állományát is, ehhez a folyószámlahiteleknél is hozzásegíthettek azok a jóváírások, amelyek a devizahiteles elszámolás nyomán, a lezárt szerződések után történtek.

A harmadik körülmény pedig, amely a folyószámlahitelek állományának csökkenéséhez vezethetett, az az árazás. Az MNB adatai szerint az idén augusztusban 23,45 százalékot ért el a háztartási folyószámlahitelek átlagos, éves kamatlába, amely ugyan 1,32 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, mégis viszonylag magasnak tekinthető. A hitelkártyáknál még magasabb, 31,14 százalékos átlagos rátát kalkulált a nyolcadik hónapra az MNB, igaz, ez is bő két százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.