BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött az Európai Bíróság a magyar hitelszerződésekről

A közjegyzőknek nem kell hivatalból vizsgálniuk, hogy egy már megkötött fogyasztói szerződés tartalmaz-e tisztességtelen feltételeket.

Az uniós jog értelmében a bíróságoknak igen, de a közjegyzőknek nem kell hivatalból vizsgálniuk, hogy egy már megkötött fogyasztói szerződés tartalmaz-e tisztességtelen feltételeket, ezért nem ellentétes az uniós joggal az a magyar törvény, amely a közjegyzők számára ennek értékelése nélkül is lehetővé teszi úgynevezett végrehajtási záradék kibocsátását - mondta ki az Európai Bíróság.

A luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási fórum külön rámutat arra, hogy a magyar törvény értelmében a közjegyző a szerződés közokiratba foglalása közben kifejezetten köteles tanácsokat adni a méltányosság biztosítása érdekében, és joga van megakadályozni, hogy a szerződésbe tisztességtelen feltételek kerülhessenek.

Végrehajtási záradék kibocsátását egy már korábban megkötött és közokiratba foglalt szerződés nem teljesítése, nem fizetés esetén kérheti a bank a közjegyzőtől, hogy bírósági eljárás nélkül megkezdődhessen a végrehajtás, ha erről az ügyfél kötelezettségvállaló nyilatkozatot írt alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.