BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot lehetett kaszálni a török és az orosz tőzsdén

Az utolsó negyedév jól indult a vegyes alapoknak. Az előző hónapokban rosszul teljesítő konstrukciók fokozatosan dolgozzák le a veszteséget, többen szárnyakat kaptak.

Úgy tűnik, viszonylag gyorsan kiheverhetik a harmadik negyedévi sokkot a lakosság kedvenc befektetései, a vegyes alapok. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint szeptember végén 766,3 milliárd forintot kezeltek már vegyes alapokban, ennél több megtakarítást csak pénzpiaci és kötvényalapokban tartanak. Ráadásul – szemben az előbbi két kategóriával – a vegyes alapok befektetői szinte kizárólag kisbefektetők.

A részvénypiacok harmadik negyedévi gyengélkedését ezek az alapok is megszenvedték, szeptember végétől azonban a több mint 70 vegyes alap közül mindössze négynek az árfolyama esett, a többi viszonylag jól teljesített. Voltak olyan alapok, amelyek az elmúlt másfél hónapban 7-8 százalékot szedtek magukra. Az OTP Paletta lovagolta meg a legjobban a részvénypiaci korrekciót, a jelenleg több mint 6,5 milliárd forintot kezelő kiegyensúlyozott vegyes alap árfolyama szeptember 30. óta 7,66 százalékot emelkedett. „Minden piac, amelyen befektettünk, jól ment” – magyarázza Honics István befektetési igazgató. A Paletta tart egyebek között török, orosz és kelet-európai részvényeket is, az orosz és a török tőzsde pedig körülbelül 10 százalékot emelkedett október kezdete óta. Hasonló okokból emelkedett több mint 7 százalékot az OTP Prémium Növekedés alap árfolyama is, amelyben felülsúlyozták az utóbbi hetekben az orosz, török és fejlődő piaci alapokat.

Az OTP említett vegyes alapjai az év eleje óta is 8-10 százalékos pluszban állnak, a legnagyobb hazai vegyes alapoknál viszont ennyire még nem jó a helyzet. A több mint 81 milliárd forintos Erste Megtakarítási Alapok Alapja nem egészen 2 százalékot emelkedett január óta. Igaz, ez az alap a tőzsdei krízist sem érezte meg, árfolyama lassan és stabilan kúszott felfelé az év eleje óta. A vegyes alapok piacát vezető K&H jóval nagyobb árfolyam-ingadozásokkal kezeli az alapjait, több alapjuk árfolyama esett a nyáron, a csalódott befektetők vettek is ki pénzt a konstruk­cióikból.

Nem biztos, hogy jól jártak, a K&H-s alapok árfolyama is emelkedett az elmúlt hetekben. A Megtakarítási cél június és február nevű konstrukciók például 1,44 százalékos hozamot értek el szűk másfél hónap alatt. A legjobban persze a K&H dinamikus – vagyis viszonylag sok részvényt tartó – vegyes alapjának ment az utóbbi időszakban, szeptember vége óta 4,4 százalékos hozamot ért el. A csalódottság azonban érthető, mert a K&H-s vegyes alapok teljesítménye meglehetősen vegyesen alakult az idén. A dinamikus, Válogatott IV. alappal például 8 százalék fölötti hozamot lehetett elérni, több vegyes alap – köztük a „vagyonvédett portfóliónak” nevezett konstrukciók viszont tíz és fél hónap után mínuszban állnak.

Az árfolyamcsökkenést rosszul tűrő kisbefektetőkkel szemben az alapkezelők még mindig hisznek a vegyes alapokban. A Bamosz adatai szerint októberben néggyel nőtt a konstrukciók száma, novemberben pedig további öt alap indult el. A K&H és az MKB Alapkezelő sikeres forintalapjai devizás változatát indította el a hónap elején, az OTP két óvatos, a Concorde Alapkezelő pedig egy kiegyensúlyozott vegyes alappal bővítette a kínálatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.