BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig csökken a hitelállomány

A vállalatok hitelállománya nőni kezdett októberben, a háztartások azonban továbbra is inkább törlesztenek.

Hiába akcióznak a bankok a hitelekkel, a háztartások adóssága folyamatosan csökken. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint hat éve folyamatosan nettó törlesztőnek számít a lakosság, októberben is 20 milliárd forinttal több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett. A hitelállományuk így a hónap végén már alig érte el a 6 ezer milliárd forintot, ez 2007 decembere óta a legkevesebb. A kamatok továbbra is alacsonyak, fogyasztási hitelhez három és fél év után ismét 15 százalék alatti kamattal lehet hozzájutni, a lakáshitelek átlagkamata pedig 5,2 százalék körül stabilizálódott.

A lakáshitelek volumene nyolcéves mélypontra, 3042,7 milliárd forintra csökkent. Az állomány annak ellenére zsugorodik, hogy a lakáshitelezési piac az idén sokkal élénkebbnek tűnik, mint a válság óta bármikor. Októberig havonta átlagosan csaknem 30 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a hitelintézetekben, a folyósított hitelek állománya pedig 29 milliárd forint körül volt havonta.

A kilencéves mélyponton vergődő vállalati hitelezés fordulatot vett. A kihelyezett kölcsönök volumene 225 milliárd forinttal haladta meg a visszafizetett hitelekét, ezzel az állomány 6384,9 milliárd forintra emelkedett. Ez csak kisebb részben lehetett a jegybanki hitelprogramok érdeme, az új hitelek csaknem 60 százaléka ugyanis devizaalapú volt. A vállalkozások folyószámlahitel-állománya hatéves csúcsra, 1083,5 milliárd forintra ugrott, de nőtt a rövidebb és hosszabb lejáratú hitelek mennyisége is.

A bankbetétek kamata minimálisan nőtt, nem valószínű azonban, hogy ez ösztönözte volna a lakosságot. A háztartások bő 42 milliárd forintnyi friss pénzt vittek a hitelintézetekbe, számláik egyenlege ismét megközelítette a 6800 milliárd forintot. Az éven belül lekötött forintbetétek mennyisége év eleje óta már 20 százalékkal csökkent, de hosszú lejáratúból még sosem volt olyan sok a háztartásoknál, mint most. A részben vélhetően tartós befektetési szerződésekben lévő két éven túli betétek állománya megközelítette a 830 milliárd forintot. Ezek átlagos kamata még mindig csaknem 2 százalék, miközben az újonnan lekötött betétekre már alig 1 százalékos kamatot adnak a bankok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.