BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok tbsz-számla él tovább

Az idén lejáró tbsz-számlák jelentős részét továbbviszik az ügyfelek, ami jó hír a hosszú távú megtakarítások szempontjából. Az új számlák között viszont alig lehet betétes változatot találni.

Az idén lejáró tartós befektetési számlák (tbsz) jelentős részénél a meghosszabbítás mellett döntenek az ügyfelek: eddig jellemzően 30 és 50 százalék között mozog az arány a bankoknál, de az év utolsó napjaitól még további emelkedést várnak a piaci szereplők. A CIB Banknál például azoknak az ügyfeleknek az aránya, akik már rendelkeztek arról, hogy egy újonnan nyitott tbsz-számlára helyezzék el számukra a most lejáró számlán lévő teljes egyenleget, az értékpapír-tbsz-nél jelenleg 30 százalék körül mozog, ám az év utolsó napjaiban még számítanak ennek növekedésére. Azt is figyelembe kell venni – közölték a hitelintézetnél –, hogy akik csak az összeg egy részének átvezetésére készülnek, december 31-én vagy ezt követően tudnak majd erről rendelkezni, így itt még további emelkedés várható. A betéti tbsz-szel rendelkező ügyfelek a teljes egyenleg átvezetésére is csak december 31-én vagy ezt követően tudnak majd megbízást adni, így teljes képet csak január első pár hetében lehet kapni arról, hogy a lejáró tbsz-szel rendelkező teljes ügyfélkör milyen arányban viszi tovább a megtakarításait újonnan nyitott tbsz-számlára.

Amellett, hogy az ügyfelek jelentős része továbbviszi a megtakarítást, az új nyitásokkal sem állnak rosszul a bankok. Az MKB Banknál közöltek szerint a tartós befektetési számlák száma évről évre nő, az idén a bővülés is nagyobb, mint a tavalyi (ebben benne vannak a megszűnések és a hosszabbító 2015-ös nyitások is). A Budapest Banknál eddig közel ezer új szerződést kötöttek, az aktivitás tapasztalataik szerint jellemzően az év végével növekszik meg.

Az FHB Banknál az új szerződések kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy olyanok is egyre gyakrabban nyitnak tbsz-t, akik még nem biztosak benne, hogy 3 vagy 5 éven keresztül nem lesz szükségük mostani megtakarításukra: ugyanakkor ezzel a bizonytalansággal számolva is lehet választani megfelelően rugalmas terméket – a korábban feltört megtakarításoknál éppúgy nincs adó- és ehoelőny, mint a normál számlán elhelyezett megtakarítások hozamainál.

Az alacsony kamatok miatt viszont egyértelmű az értékpapírok elhelyezésére használható számlák dominanciája az új nyitásoknál. „Míg a folyamatosan csökkenő betéti kamatok nyomán új betéti tbsz-eket viszonylag kis számban nyitottak ügyfeleink az elmúlt két évben, addig az értékpapíros változat továbbra is kedvelt maradt, aminek eredményeként 2014-ben és 2015-ben egyaránt évi több ezer új értékpapíros tbsz-számlát nyitottak” – tájékoztattak az UniCredit Banknál. Emellett egyértelműen látszik, hogy a betétes számlával rendelkező ügyfeleknél nem jelentős azok aránya, akik az idén lejáró számlákról felszabaduló megtakarításaikat továbbra is betéti tbsz-ben helyezik el. Közülük sokan, akik továbbra is szeretnék kihasználni a tbsz-szel járó adóelőnyöket, inkább megvárják a 2016-os évet, hogy akkor nyissanak értékpapíros számlát, és azon helyezzék el a most lejáró betétes megtakarításaikat. Hasonlóan vélekedtek az OTP Banknál is, kiemelve, hogy a mindenkori legalacsonyabb jegybanki alapkamat egyértelműen az értékpapírok irányába terelte a megtakarításokat, így aki ma hosszú távon szeretne adómentesen takarékoskodni, az nagy valószínűséggel a tbsz-értékpapír konstrukció mellett dönt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.