BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dőlnek a milliárdok az ingatlanalapokba

A nagy alapok tavaly 76 milliárd forintot vonzottak, alig győzik elkölteni a pénzt új ingatlanokra. A logisztikai központ és az irodaház a legkedveltebb befektetés.

Ismét veszik az ingatlanalapokat a kisbefektetők, decemberben 20,4 milliárd forintnyi új megtakarítás került ezekbe a konstrukciókba, az alapok vagyona így az év végén meghaladta az 556 milliárd forintot, vagyis újra a válságot megelőző szinten áll. A tőke tavaly április óta folyamatosan megy az ingatlanalapokba, főleg a három nagy lakossági alap vonzza a friss pénzeket, ezekbe összesen 76 milliárd forint áramlott be 2015-ben.

A legjobban a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék alapja fogyott, a lakossági sorozat 41,5 milliárd forintnyi új megtakarítást vonzott, az intézményibe pedig 7,6 milliárd forint került. Az alap mostanra összesen több mint 85 milliárd forintosra hízott. A legnagyobb hazai ingatlanalap azonban továbbra is az Erstéé, amely csaknem 265 milliárd forintot kezel. Ez az alap is vonzott tavaly friss pénzt, 14 milliárd forintnyit. A piac harmadik nagy játékosa, az OTP Ingatlan Alapkezelő több mint 80 milliárd forintos alapja szintén nettó tőkebeáramlást könyvelt el 12,9 milliárd forint értékben.

 

Az ingatlanalap korábban is az egyik legnépszerűbb termékünk volt, az alacsony kamatkörnyezet ezt tovább fokozta – mondja Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő igazgatóságának elnöke. A három nagy ingatlanalap éves hozama jelenleg a lakossági sorozatok esetében 3 százalék körül van, ez a lakossági állampapírokkal is felveszi a versenyt, ráadásul a konstrukciók likvidebbek, a befektetési jegyeket bármikor vissza lehet váltani. Az ingatlanok hozama persze ennél magasabb, hiszen az Erste és a Diófa is 7-10 százalékos hozammal vásárolt mostanában ingatlanokat, és az OTP-nél is úgy látják, 7 százalék alatt nem szabad vásárolni.

Az alapok azonban nemcsak ingatlanokat, hanem pénzpiaci eszközöket is tartanak, ezek alacsony – egy százalék körüli – hozama pedig csökkenti az összteljesítményt. Az Ersténél az ingatlanok aránya 47 százalék, a Diófánál pedig csupán 36,2 százalék. „Sokkal gyorsabban nőtt a vagyon, mint ahogy el tudtuk volna költeni a pénzt” – magyarázza az alacsony feltöltöttséget Bíró Gergely, a Diófa Alapkezelő vezérigazgatója. Egy-egy ingatlanpiaci tranzakció ugyanis hat-kilenc hónapig tart. Az OTP-nél viszonylag magas az ingatlanok aránya, a decemberi portfóliójelentés szerint meghaladta a 70 százalékot.

Az alapkezelők persze folyamatosan keresik az új lehetőségeket, az Ersténél úgy látják, hamarosan elérhetik az 50 százalékos feltöltöttséget – ami az eredeti céljuk volt. A Diófa is sok ingatlanról tárgyal, a hozam növeléséhez ugyanis az ingatlanok arányát is emelni kell. Az OTP-nél elégedettek a jelenlegi aránnyal, de ők is tárgyalnak több ingatlanról a beáramló tőke hatékony felhasználása érdekében. Az alap ugyanis jelenleg irodaház-túlsúlyos, és szeretnék a portfóliót diverzifikálni, logisztikai és kereskedelmi ingatlanokkal bővíteni – mondja Tóth Balázs vezérigazgató.

Az Erste legutóbbi vásárlásai között volt a Váci út és Dózsa György út sarkán lévő Vision Tower irodaház északi és déli tornya, a Dexagon irodaház és az Office Garden II. A Diófa új szerzeményei között van egyebek között egy infoparkos irodaház, emellett városi logisztikai ingatlanokat vásároltak. Az OTP Ingatlanalap is egy városi logisztikai ingatlant vett, emellett egy kisebb üzletközpontot is megvásároltak a IV. kerületben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.