BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: FirstMerit

Felvásárlási hírekre tízszázalékos pluszba ugrott kedden a FirstMerit árfolyama. A banki, biztosítási és befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatért 3,4 milliárd dollárt fizet a Huntington Bancshares, ami prémiumot jelent a hétfői záróárral számolt 2,7 milliárd dolláros piaci kapitalizációhoz viszonyítva. A felvásárlást részben készpénzzel, részben pedig részvényekkel finanszírozza a szektortárs. A Huntington eszközállománya 71 milliárd dollár, a FirstMerit pedig egy 25 milliárd dolláros eszközállományú bank. A legnagyobb amerikai hitelezők esetében az amerikai szabályozó hatóságok gátat szabnak a nagy felvásárlásoknak és fúzióknak, de a kis regionális bankoknál még mindig tart a 2008-ban kezdődött konszolidációs hullám. A tárgyalásokról először hétfő este szivárogtak ki hírek, majd kedden hivatalosan is bejelentették a tranzakciót.


A nap vesztese: Abengoa

A csőd közelébe jutott a spanyol energetikai nagyvállalat, az Abengoa. Hétfőn a cég igazgatósága ülést tartott, melyen elfogadták azt a válságstratégiát, melynek lényege a cég adósságállományának csökkentése és az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó eszközök értékesítése. A vállalat célja, hogy adósságát 9 milliárd euróról 3 milliárd euróra csökkentse. Az említett ülésen bemutatott túlélési terv azzal számol, hogy az elkövetkező években a cég bevétele mintegy kétharmada lesz a 2014-ben elértnek. Az Abengoa több mint egy éve küzd pénzügyi problémákkal, a helyzet azonban tavaly év vége felé lett igazán forró, amikor megszakadtak a feltőkésítésre vonatkozó tárgyalások az egyik befektetővel. Ezután a cég csődvédelembe menekült, és megkezdte reorganizációs stratégiájának kidolgozását. A részvények

7 százalékot estek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.