BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: AWE

Megközelítőleg 57 százalékot szárnyalt az ausztrál tőzsdén tegnap hajnalban az AWE árfolyama, miután az energiaipari cég bejelentette, hogy értékesíti amerikai palaolajprojektjének 10 százalékát szektortársának, az Energy Partnersnek. A részesedésért 190 millió dollárt kap, adófizetési kötelezettség előtt. A cég közölte, hogy a befolyó összeget hitelei visszafizetésére fordítja majd, ennek köszönhetően pedig nettó készpénz pozícióba kerülhet a társaság, vagyis készpénzállománya meghaladja majd a hitelállományát. Az ausztrál székhelyű társaság szénhidrogének feltárásával és kitermelésével foglalkozik. Hat fő szegmensre osztja tevékenységeit, elsősorban regionális alapon: Délkelet-Ausztrália, Nyugat-Ausztrália, Új-Zéland, USA, Indonézia, valamint egy külön divízió végzi a kutatási tevékenységet. Az elmúlt egy évben az AWE árfolyama megfeleződött.


A nap vesztese: Novartis

Két százalék feletti esést szenvedett el a Novartis árfolyama szerdán azt követően, hogy a cég közzétette negyedéves eredményeit. A svájci gyógyszergyártó bevétele 4 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, nettó eredménye pedig az egy évvel ezelőtti 2,45 milliárd dollárról 1,05 milliárd dollárra csökkent, ami elsősorban egyszeri tételek számlájára írható. Az olyan egyszeri tételektől tisztítva, mint a leírások, a vállalat nettó eredménye 5 százalékkal esett volna. A társaság számos költségcsökkentési intézkedést tervez, amivel az éves költségeit a várakozások szerint

1 milliárd dollárral tudja csökkenteni 2020-ra. A reorganizációs intézkedések miatt a következő öt évben 1,4 milliárd dolláros egyszeri költsége lesz a vállalatnak. A menedzsment prognózisai szerint idén a bevétel és a profit stagnálhat 2015-höz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.