BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Anglo American

Több mint 7 százalékot emelkedett az Anglo American bányatársaság árfolyama tegnap a londoni tőzsdén azt követően, hogy a menedzsment közzétette negyedik negyedéves kitermelési jelentését. Bár a gyémánt kitermelése csökkent az időszakban, de vasércből többet termelt ki a cég, mint az előző év azonos negyedévében. A dél-afrikai bányákban csökkent a kitermelése, viszont ezt ellentételezte a brazil telephelyek kitermelésének növekedése. A vasérc üzletág a profit elsődleges húzóereje a vállalatnál, mellette gyémánt-, szén-, réz- és platinakitermelést végez. Szektortársaihoz hasonlóan a társaság a csökkenő nyersanyagáraktól és Kína rézkereslete növekedésének a lassulásától szenved. A vállalat reorganizációs intézkedéseket foganatosított, eszközöket értékesít, felfüggeszti az osztalékfizetést 2016 végéig, és három divízióra osztja tevékenységét.


A nap vesztese: eBay

Jelentős esést produkált az eBay árfolyama a csütörtöki kereskedésben, miután a vállalat negyedéves gyorsjelentése kiábrándította a befektetőket. A negyedik negyedév nem lett túl jó a vállalatnál, annak ellenére, hogy a karácsonyi vásárlási szezon általában erős szokott lenni a kiskereskedelmi cégeknél. Az eBay profitja közel 10 százalékkal csökkent a negyedévben, ami lényegében megfelelt az elemzői várakozásoknak. A kiábrándulást az okozhatta, hogy a befektetők számára világossá válhatott, a PayPal leválasztását követően nehéz lesz ismét fellendíteni a növekedést. Az online fizetési megoldásokat kínáló üzletág volt a növekedés első számú húzóereje az utóbbi években. A vállalatnál láthatóan elhúzódik a régóta várt trendforduló, ezt pedig megerősítették a menedzsment frissen adott várakozásai is. A részvények árfolyama több mint 10 százalékot esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.