BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordok dőltek az ingatlanpiacon

Tavaly rekordértékben, 745 millió euróért vásároltak befektetők magyarországi ingatlanokat, ami 60 százalékkal haladta meg a 2014-es forgalmat – derült ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó évértékelő sajtótájékoztatóján. Utoljára a válság előtt, 2007-ben volt ilyen magas a befektetési forgalom a magyar piacon, a növekedési ütem pedig nálunk volt tavaly a legmagasabb a kelet-közép-európai régióban. Az idén ráadásul további bővülésre számítanak. „Az idén áprilisban tesszük közzé a hazai befektetői közösség 2016-os várakozását, de nem lennénk meglepve, ha év végén egymilliárd euró közeli forgalomról számolhatnánk be” – mondta Kibédi Varga Lóránt, a CBRE ügyvezető igazgatója.

Az irodák voltak a legnépszerűbbek, a forgalom 50 százalékát ez a szegmens adta tavaly. A növekvő irodapiaci kereslet és az elmúlt években tapasztalt alacsony fejlesztési volumen mára telítettséghez vezetett, és az üresen álló területek aránya 2008 eleje óta nem látott szintre esett vissza. A tavalyi év végére Budapest a kihasználatlansági mutatót illetően beelőzte régiós versenytársait, Varsót és Prágát. Az irodapiacon 2009 óta nem látott szintre – 121 ezer négyzetméterre – emelkedett az előbérletek volumene.

Az elmúlt időszakban meglódult ipari beruházások és termelés az ipari ingatlanpiacon is jelentős fejlesztésekhez vezetett. Míg a válság előtt Közép-Magyarországon épült évente több százezer négyzetméternyi ipari és logisztikai központ, 2011-től a nyugat-magyarországi, 2014-től pedig a kelet-magyarországi fejlesztések dominálnak. A kiskereskedelmi forgalom bővülésével jelentősen nő a kereskedők igénye az új üzlethelyiségekre: a CBRE által monitorozott közel 620 ezer négyzetméternyi budapesti modern kiskereskedelmi állományban 2015-ben 98 új üzletet nyitottak összesen 35 200 négyzetméteren.

A válság óta jelentősen megváltozott a befektetők összetétele: míg 2006–2007-ben az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria voltak a legnagyobb tőkeküldő országok, addig 2014–2015-ben már az amerikai befektetők voltak a legjelentősebbek. A korábban marginális szerepet játszó magyar befektetői kör (főként hazai ingatlanalapok) tavaly már a második legfontosabb tőkeforrást jelentette a piacon.

A használt lakásokat is felpörgeti a CSOK

A Jófogás internetes apróhirdetési oldal is érzi már a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) a hatását, mivel a korábban téli álomra vonuló piacon egy hónap alatt megduplázódott az ingatlankeresők száma, valamint a hirdetésfeladás is erőteljesen növekszik. Bár a legtöbb hír az új építésekre fókuszál, de a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható. A Jófogáson a használt lakások 48 százaléka felel meg az új támogatási feltételeknek, ami országosan több mint 150 ezer, Budapesten 47 ezer hirdetést jelent. A fővárosban 18,5 millió forint az átlagár, de országos szinten Gyál lett a listavezető település 20,5 millió forinttal.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.