BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repkednek a mínuszok az árupiaci alapoknál

Erősen érzik a nyersanyagárak zuhanását az árupiacokon érdekelt hazai befektetési alapok is: kevés kivételével mindegyik konstrukciónak két számjegyű mínuszban tart egyéves időtávon az árfolyama – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adataiból. Az alapok árfolyamának esése persze nem túlságosan meglepő: az arany árfolyama egy évre visszatekintve 15,3, az ezüsté 21,7, a WTI nyersolajé 37,9, az északi-tengeri Brenté pedig 41,7 százalékkal esett egy évre visszamenőleg, ami nagyjából determinálja is az ezekbe az eszközökbe fektető alapok teljesítményét.

A hazai alapkezelők árupiaci alapjaiból jelenleg összesen kilencet jegyez (az egyes sorozatokat is külön számítva) a BAMOSZ, amelyek kivétel nélkül alapok alapjaként működnek. Az ezen a területen érdekelt öt alapkezelő 2006 és 2009 között indította az alapjait, ám ennek kevés a jelentősége annak tükrében, hogy azoknak a többsége hároméves időtávon is stabil, 10 százalék feletti mínuszban tartózkodik, és csak kettőnél pozitív az egyenleg. Rövid – három hónapos – távon a Budapest Alapezelő Arany Alapok alapja úszta meg viszonylag jól a zuhanást, 7,5 százalékos árfolyamesést volt kénytelen elkönyvelni, a többi, mínuszban tartózkodó nyersanyagalapnál viszont két számjegyű árfolyamesést mutatnak a BAMOSZ adatai.

Az OTP Alapkezelő Föld Kincsei névre keresztelt alapjának két sorozata viszont igencsak kilóg a trendből, hiszen hároméves és három hónapos távon is pozitív az egyenlege. Ez nagyban köszönhető annak, hogy tavaly szeptember óta – kisebb kilengésektől eltekintve – folyamatosan növekszik az árfolyam, és így három hónapra vetítve az A sorozat 24,4, a B pedig 21,9 százalékos növekedést tudott elérni. Az OTP Alapkezelő hírlevelének alapján a jó teljesítményt az aktív alapkezeléssel – részben short pozíciók kiépítésével – sikerült elérni.

A hírlevélben foglaltak alapján egyébként az OTP Alapkezelő szakemberei is osztják azt a véleményt, hogy az olaj piacán tartósan alacsony árszintre kell felkészülni: emlékeztettek arra, hogy a múlt hónap meghatározó eseménye az OPEC-ülés volt, ahol egyáltalán nem tudtak egységes álláspontot kialakítani a tagországok, sőt ennek hiányában eltörölték az eddig legalább jelképesen fennálló kitermelési kvótát. Így az előttünk álló időszakban is az várható – írták –, hogy minden kitermelő annyi olajat termel majd ki piaci részesedésének védelmében, amennyit csak tud, így nyomás alatt maradhat az árfolyam is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.