BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az NHB-hez kerülhetnek a Buda-Cash ügyfelek

A terjeszkedni vágyó NHB Bankhoz kerülhet a bebukott Buda-Cash ügyfélállománya, miután azt sokan túl kockázatosnak találták, ezért arra nem is tettek ajánlatot a tegnapi határidőig.

Kizárólag az NHB Növekedési Hitel Bank pályázott a tavaly bebukott Buda-Cash Brókerház ügyfélállományára a tegnap délutáni határidőig – feltételezték a piacon. Ezt a hitelintézet a Világgazdaság érdeklődésére nem kívánta kommentálni. Bár jelenleg huszonegy cég üzletelhet az értékpapírpiac központjának számító Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a potenciális vevők körét eleve szűkíti, hogy a befektetési vállalkozások közül az árutőzsdei szolgáltatók nem pályázhattak, a Reálszisztémát novembertől felügyeleti biztos irányítja, a Codex közgyűlése pedig épp a napokban döntött úgy, hogy legkésőbb 2016 őszéig felhagy a tőzsdei kereskedéssel.

Ezzel szemben az NHB december 21-én lett tőzsdetag, és szerzett kereskedési jogot a BÉT részvényszekciójában. Ám azóta egyetlen tranzakciót sem ütött nyélbe, ami piaci megfigyelők szerint arra utal, hogy a Buda-Cash ügyfélállományának megszerzésére vár. Ez utóbbiért neki még a csomaggal járó kockázatokat is megérheti felvállalni, szemben a már piacon lévő cégekkel.

Első ránézésre kecsegtetőnek tűnik, hogy a Buda-Cash ügyfélállományával növeljük piaci részesedésünket, meg is vizsgáltuk a lehetőséget, végül azonban nem adtunk be ajánlatot – válaszolta lapunk érdeklődésére több fajsúlyos brókercég. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a Buda-Cashnél megtalált több mint 750 fajta értékpapírt, köztük 3,1 milliárd forintnyi állampapírt, 38 tőzsdei cég 2,4 milliárd forint piaci értékű részvényét, valamint 2,2 milliárd forintnak megfelelő készpénzt vert dobra.

Mindenekelőtt azért kockázatos e csomag, mert – mint a PSFN jelezte – a pályázatban bemutatott állomány mértéke és összetétele változhat, miután az ügyfelek a törvény alapján számláikat áttehetik más brókercéghez. Azt sem tudni, vajon hány ügyfél mennyivel tartozik a felszámolás alatt lévő cégnek, és hogy a már befolyt vagy a jövőben befolyó osztalékokat, kamatokat és egyéb hozamokat mekkora adó terheli. Mindezek miatt a kötelező érvényű ajánlatot tevőnek a pályázatában külön nyilatkoznia kellett arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja: az induló állomány mértéke, összetétele változhat.

Az értékesítendő ügyfélállomány már a pályázat január 15-i meghirdetését követően is változott. A PSFN a Buda-Cash 17 millió forint értékűre tehető BÉT-pakettjét már értékesítette egy meg nem nevezett vevőnek, a Quaestor és a Hungária 231 millió, illetve 117 milliós tőzsderészvényére pedig február 26-ig lehet pályázni. A legnagyobb rizikó, hogy lehetetlen megmondani, milyen kötelezettségeket örököl a Buda-Cash-ügyfélállomány vásárlója, mikor és mekkora összeg után kell esetleg a jövőben helytállnia peres eljárások miatt. Az nem sejthető, mi lesz a vége annak a pernek, amelyben a PSFN a Buda-Cash-ügyfeleknek a dán Saxo Banknál – a Világgazdaság értesülései szerint összességében mintegy 12 milliárd forint értékben – bennragadt mintegy 200 fajta értékpapírját, valamint készpénzét próbálja visszaszerezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.