BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Glencore

Több mint 10 százalékot emelkedett a Glencore árfolyama a szerdai kereskedésben a londoni tőzsdén, miután a cég bejelentette, hogy megegyezett 8,45 milliárd dollárnyi hitelének refinanszírozásáról. Az eredetileg májusban lejáró hitelét váltja ki most részben egy 7,7 milliárd dollárossal, amely két évvel később, 2018 májusában jár le. A nyersanyagok kereskedésével foglalkozó cég éppen ezeknek a termékeknek a lejtmenetétől szenved. A befektetők már a likviditási problémák miatt kezdtek aggódni. A társaság agresszív költségcsökkentésekbe és reorganizációba kezdett, a terv, hogy az idei év végére 10 milliárd dollárral csökkentse adósságállományát, 18-19 milliárd dollárra. Az elmúlt 12 hónapban 64 százalékkal értékelődtek le a Glencore részvényei, amivel a brit blue chip index, az FTSE 100 második legrosszabb teljesítményt mutató részvénye volt az Anglo American után.


A nap vesztese: RWE

Kedvezőtlen hírekkel szolgált a befektetőknek a szerdai kereskedésben a német közműcég, az RWE, a menedzsment ugyanis közölte, hogy továbbra is nehéz működési környezetre számít, emiatt pedig a törzsrészvények után fel is függesztenék az osztalékfizetést. Az elsőbbségi részvények után pedig 0,13 euró osztalékfizetést fog javasolni az igazgatóság az április 20-án tartandó éves rendes közgyűlésen. A piaci konszenzus alapján az elemzők 0,61 eurós kifizetést vártak a tavalyi év után. Egy évvel korábban a vállalat mindkét részvénytípus után 1 eurós osztalékot fizetett. Az utóbbi években az RWE többször is csökkentette osztalékát, a 2010-es évi eredmény után még 3,49 eurót fizettek ki a részvényeseknek. A papírok több mint 10 százalékot estek a német tőzsdén, ezzel messze a leggyengébb teljesítményt mutatták a DAX index komponensei között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.