BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Gameloft

Közel 17 százalékot emelkedett a Gameloft árfolyama pénteken, miután a Vivendi médiacég bejelentette, hogy felvásárlási ajánlatot tett rá, mivel a videojáték-üzletágban szeretne terjeszkedni. A Vivendi részvényenként 6 eurót ajánlott a Gameloftért, ami 23 százalékos prémiumot jelent a részvények elmúlt féléves átlagos árfolyamához képest. A médiacég már most 30 százalék feletti részesedéssel rendelkezik a Gameloftban, így a fennmaradó részvényekért összesen 367 millió eurót fizet. A társaság piaci kapitalizációja jelenleg 468 millió euró. De a Vivendinek nem lesz könnyű dolga. A héten a Gameloftot alapító Guillemot család elkezdett részvényeket vásárolni annak érdekében, hogy megakadályozzon egy esetleges ellenséges felvásárlást. Jelenleg a részvények közel 19 százalékát birtokolják, és a szavazati jogok 27 százalékával rendelkeznek.


A nap vesztese: Abengoa

Jelentős eladói nyomás alá kerültek a pénteki kereskedésben a spanyol energetikai vállalatóriás, az Abengoa részvényei, az árfolyam 6 százalékot esett. A társaság a napokban hozta nyilvánosságra túlélési tervét, amelynek alapján idén 826 millió euró, jövőre pedig 304 millió euró készpénzre van szüksége ahhoz, hogy ne menjen csődbe. Emellett még nem stratégiai eszközök eladására is szükség lesz a likviditási, pénzügyi helyzet rendbetételéhez.

A vállalat jelezte továbbá, hogy idén 525 millió euró keretösszegű pénzügyi garanciára lesz szüksége, hogy meglévő projektjeinek fejlesztését folytatni tudja. A vállalat több mint egy éve küzd pénzügyi problémákkal, a helyzet azonban tavaly év vége felé lett igazán forró, amikor megszakadtak a feltőkésítésre vonatkozó tárgyalások az egyik befektetővel. Ezután a cég csődvédelembe menekült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.