BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: kínai tőzsde

Emelkedéssel indult a hét az ázsiai piacokon, a vezető indexek erősödtek, a kínai index most felülteljesítő volt: a Shanghai Composite több mint 2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A kínai részvénypiac erős teljesítményében szerepe lehetett, hogy a hét végén bejelentették: leváltják a kínai tőzsdéket felügyelő bizottság vezetőjét. Az új vezető, Liu Shiyu korábbi kínai jegybankár kinevezése rövid távon pozitív lehet a piacok számára egyes elemzők szerint, ha további intézkedéseket hoz, melyek erősítik a kínai pénzügyi rendszer stabilitását. A kínai indexek a tavalyi júniusi csúcsukhoz képest megfeleződtek. A kínai tőzsdén elsősorban a pénzügyi szektor szereplői tudtak emelkedni, a brókercégek, mint a Citic vagy a Huatai Securities, 2-3 százalékos pluszokat könyveltek el, míg az Agricultural Bank of China 1 százalék feletti plusszal zárt.


A nap vesztese: Lumber Liquidators Holdings

A fapadlók kereskedelmével foglalkozó vállalat, a Lumber Liquidators Holdings árfolyama 22 százalékot esett a hétfői kereskedésben, miután az amerikai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ jelezte, tájékoztatóiban helytelenül tüntette fel a termékek rákkeltő hatását. A szervezet megjegyezte, méréseik szerint a termékek rákkeltő hatása jóval magasabb, mint más hasonló termékeké. A Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ jelentése szerint a rákos megbetegedések becsült kockázata 6-30 eset 100 ezer emberre vetítve, szemben a tájékoztatókban említett 2-9 esettel. A cég termékeivel kapcsolatos problémákra egyébként már 2015 márciusában fény derült, amikor az említett szervezet azt feltételezte, hogy a kínai laminált padlók az elfogadottnál jóval több formaldehidet tartalmaztak. A részvények akkor 12 dollár alá estek. Tavaly februárban az árfolyam még 70 dollár közelében volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.