BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Wienerberger

Annak ellenére, hogy rossz volt a hangulat a részvénypiacokon, az építőanyagokat gyártó Wienerberger részvényárfolyama több mint 2 százalékkal emelkedett szerda délután. A társaság gyorsjelentésében négy éve először számolt be nyereségről, köszönhetően a holland és a brit piacokon a családi-, illetve ikerházak iránti jelentős keresletnek. A társaság 2,97 milliárd euró árbevétel mellett 36,5 millió euró nettó profitot jelentett. A vállalat árbevétele megfelelt az elemzői várakozásoknak, míg a nettó profit soron 25,4 millió

eurót vártak a szakértők. A cég 2016-ban 405 millió eurós EBITDA-val számol a tavalyi 370 millió eurót követően. 2020-ra pedig 600 millió eurót jelentősen meghaladó EBITDA-t és több mint 4 milliárd eurós árbevételt terveznek.


A nap vesztese: Glencore

Szerdán keményen büntették a bányaipari cégek részvényeit a befektetők, ezek közül is a leggyengébb teljesítményt a Glencore nyújtotta. A svájci székhelyű vállalat árfolyama közel 10 százalékot esett. Ez részben azzal volt magyarázható, hogy ismét felerősödtek a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek, részben azzal, hogy a Citigroup 160 pennyről 140 pennyre csökkentette a Glencore-részvényekre vonatkozóan célárát. Az is szerepet játszhatott a jelentős esésben, hogy a vállalat árfolyama néhány hét alatt majdnem megduplázódott, így sok befektető dönthetett úgy, hogy zsebre teszi a profitot. Ezt jelezte a Glencore grafikonja is, ugyanis az árfolyam a 130 pennys ellenállási szint közeléből korábban már többször lefordult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.