BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: BlackBerry

Közel 2 százalékot emelkedett a BlackBerry árfolyama pénteken, miután a társaság bejelentette, hogy még több saját részvényt vásárol vissza. A menedzsment megduplázza a sajátrészvény-vásárlási programot, s ezt a szabályozó hatóságok is jóváhagyták. A torontói tőzsde szabályai szerint a BlackBerry csak legfeljebb 578 ezer darabos saját papírt vehetne, a napi átlagos forgalom negyedének megfelelőt, de engedélyt kapott rá, hogy 27 millió darab részvényt vásároljon vissza, ami a teljes alaptőke 5,8 százalékának felel meg. Eddig 12 millió darabos sajátrészvény-vásárlási program volt érvényben, ami a közkézhányad 2,5 százaléka. A BlackBerry részvényei az év eleje óta 26 százalékot veszítettek értékükből, ezzel mélyen alulteljesítve az S&P 500 indexet, amely pedig szintén nagyot esett: 7 százalékkal került lejjebb idén.


A nap vesztese: Thyssenkrupp

Jelentősen gyengültek a pénteki kereskedésben a Thyssenkrupp részvényei, 2 százalék feletti esésükkel alulteljesítők voltak a parketten a német Dax index komponensei között. A papírok azt követően kezdtek lejtmenetbe, hogy a cég vezérigazgatója, Heinrich Hiesinger figyelmeztette a befektetőket, a vállalat továbbra is kedvezőtlen piaci környezet közepette működik, az iparágban pedig konszolidáció indulhat meg. Annak ellenére, hogy a Thyssenkrupp diverzifikált bevételi struktúrát igyekszik kialakítani, az acélárak csökkenése érzékenyen érinti a vállalat működését. A menedzsment megerősítette a folyó pénzügyi évre vonatkozó várakozását, mely szerint 1,6–1,9 milliárd euró közti üzemi eredményt érhet el, jelezték ugyanakkor, hogy ezek az előrejelzések azon a feltevésen alapulnak, hogy az európai acélpiac az év második felében fellendül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.