BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Bankia

Közel 7 százalékot emelkedett a Bankia árfolyama a madridi tőzsdén azt követően, hogy közzétette éves jelentését. A 2012-ben állami mentőövet kapott spanyol bank 40 százalékos profitnövekedésről számolt be a 2015-ös évről: 1,04 milliárd eurós nettó eredménnyel zárta az évet, míg egy évvel korábban 747 millió eurós nyeresége volt. A profit megugrása annak köszönhető, hogy a spanyol gazdaság állapota javult, ezért kevesebb céltartalékot kell képeznie a nem teljesítő hitelekre. Viszont a kilátásokat beárnyékolja egy peres ügy. Kisbefektetők egy csoportja pert indított a Bankia ellen a 2011-es részvénykibocsátás kapcsán, mivel kevesebb mint egy éven belül állami mentőcsomagra szorult. Sok befektető, aki nagyot bukott a részvényeken, úgy érzi, hogy félrevezették. Tavaly összesen 424 millió eurós céltartalékot képzett a peres ügyekre a bank.


A nap vesztese: Luxoticca

A napszemüvegeiről híres olasz divatcég, a Luxoticca részvényei jelentős esést produkáltak a hétfői kereskedésben a cégvezetés stabilitását érintő aggodalmak miatt. A Luxottica társ-vezérigazgatója, Adil Khan ugyanis váratlanul bejelentette távozását. Az Oakley és a Ray-Ban szemüvegek gyártója közölte, hogy átmenetileg a cég 80 éves alapítója, Leonardo del Vecchio veszi kézbe a marsallbotot, hogy megerősítse a vállalatot. Khan az elmúlt 18 hónapban már a harmadik vezérigazgató aki, otthagyta a céget. A Citigroup elemzői szerint most nem Del Vecchio a legjobb megoldás a vezetői posztra, különös tekintettel arra, hogy a vállalat a fejlődő piacokon nem éppen optimális növekedést hoz, és az online kereskedelemben is nagy kihívásokkal néz szembe.

A Luxoticca részvényei több mint 6 százalékkal értékelődtek le a hírekre a milánói tőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.