BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Rolls-Royce

Hiába számolt be profitcsökkenésről és az osztalékának visszavágásáról a Rolls-Royce, mégis 16 százalékkal megugrott a részvények árfolyama pénteken, miután a cég reorganizációs intézkedéseket jelentett be, illetve nem készül újabb részvénykibocsátásra. Tavaly 1,4 milliárd font lett a hajtóműgyártó cég adózás előtti eredménye, 16 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Idén a menedzsment 650 millió font körüli eredménnyel számol, ez sorozatban már a harmadik olyan év lesz, amikor visszaesik a Rolls-Royce profitja. Mindezek fényében osztalékcsökkentésről döntött a cég: a korábban tervezett 14,1 penny helyett 7,1 pennyt fizet részvényenként az év után, 39 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Ez 24 éve az első alkalom, hogy a vállalat osztalékvágásra kényszerül.


A nap vesztese: Nikkei 225

A japán piacon jelentős eladói nyomás alá kerültek pénteken a részvények. A befektetőket a japán döntéshozók szavai sem nyugtatták meg, akik arról beszéltek, hogy a G20-ak közös fellépését fogják kezdeményezni a piaci volatilitás megfékezése érdekében. A Nikkei 225 pénteken 4,8 százalékos eséssel fejezte be a kereskedést, amivel 2014 októbere óta nem látott mélységbe esett. A héten 11 százalékkal zuhant az index, ekkora heti esésre 2008 októbere óta nem volt példa, ami pedig a válság egyik legsúlyosabb időszaka volt a tőzsdéken. Az év eleje óta 21 százalékot veszített értékéből a japán index. Elsősorban a távközlési cégek részvényei és a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok voltak a felelősek a japán index zuhanásáért pénteken, a Casio árfolyama 10 százalékot esett, a J. Front Retailing pedig 8 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.