BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Reckitt Benckiser Group

Hat százalékot emelkedett a Reckitt Benckiser árfolyama a londoni tőzsdén, miután a társaság a menedzsment célkitűzéseit meghaladó számokat közölt a 2015-ös évre. A mosogatószereket és Strepsils tablettákat gyártó cég 6 százalékos bevételnövekedésről számolt be, miközben 5 százalékos bevételnövekedést célzott meg. További jó hírrel is szolgált a vezetőség: az osztalékot 12 százalékkal, részvényenként 88,7 pennyre emelték, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 1,4 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A nettó eredmény viszont 1,74 milliárd fontos profit lett, ami jelentős visszaesés az előző évihez képest, egy évvel korábban ugyanis 3,22 milliárd fontos nyereséget könyvelt el a cég. Az idei évre 4 és 5 százalék közötti bevételnövekedést vár a társaság organikusan.


A nap vesztese: arany

Jelentősen esett a hétfői kereskedésben az arany árfolyama, azt követően, hogy a globális tőkepiacokon érezhetően felerősödött a kockázati étvágy, a japán Nikkei 225 részvényindex 7 százalékot emelkedett. Áprilisi határidőre a nemesfém unciánkénti ára közel 30 dollárral, 1211 dollárig csökkent. Mindez részben a múlt héten látott erőteljes emelkedést követő korrekcióként is felfogható. A világ legnagyobb aranypiaci tőzsdén kereskedett befektetési alapja, az SPDR Gold Trust ETF csak pénteken 5,1 tonnás kiáramlást tapasztalt, ami december eleje óta a leghevesebb kiáramlás volt. Az arany a befektetők szemében hagyományosan menekülőterméknek számít, nagyobb piaci pánikok során jellemzően veszik a befektetők. Az arany esetében a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése mellett legtöbbször az emelkedő inflációs nyomás is árfolyam erősítő tényező.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.