BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigabírságot kapott a GVH-tól a MasterCard

Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 88 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a MasterCard kártyatársaságra – közölte tegnap a GVH. A közlemény szerint a MasterCard Euro­pe SA visszaélt gazdasági erőfölényével, mert 2011. február 8. és 2013. december 31. között úgy állapította meg bankközi jutalékának mértékét, hogy az alkalmas volt a versenytársak kiszorítására a piacról.

A GVH emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Bizottsága számos uniós szintű eljárást folytatott le a kártyatársaságoknál a bankközi jutalékkal kapcsolatban. A bizottság a Visával szembeni egyik eljárást a Visa kötelezettségvállalásának elfogadásával szüntette meg, emiatt pedig a Visa bankközi jutalékának felső korlátja lett Magyarországon 2011 februárjától. A GVH szerint a MasterCard a magyarországi kártyapiacon erőfölényes pozícióban volt a vizsgált időszakban, és e pozícióját tovább erősítette, hogy a Visára vonatkozó korlátozás miatt behozhatatlan versenyelőnyre tett szert riválisával szemben. A GVH a bírság kiszabásakor a MasterCard betéti kártyáiból származó releváns árbevételének 10 százalékát vette alapul a vizsgált időszak alatt, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a MasterCard jogsértő magatartásának újszerűségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.