BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hintába ültek a tőzsdék

Bankrészvénypánikot és új olajármélypontot hozott az elmúlt hét a tőzsdéken, az arany- és a kötvényárfolyamok pedig úgy emelkedtek, mintha már nagyon közel lenne a tőzsdei összeomlás.

A gyorsjelentési szezon előrehaladtával a befektetők egyre inkább aggódnak a részvényárfolyamok fenntarthatósága miatt, ami heves ingadozásokhoz vezetett a múlt héten. A globális gazdaság lassulása a közműszektor kivételével a teljes vállalati szegmens, az ütemes hozamesés pedig a bankok profitabilitásával kapcsolatban vetett fel kérdéseket, megspékelve azzal, hogy a vállalati kötvényhozamok elszállása céges csődökhöz is vezethet, ami szintén a bankokat terhelheti meg. Az amerikai kamatemelési várakozások kitolódása, és a fejlett hozamok mélyrepülése miatti aggodalmak ráadásul totális hátraarcot jelentenek, hiszen a befektetők nemrég még igyekeztek felülsúlyozni a bankrészvényeket, éppen abban a reményben, hogy a kamatemelés hozamnövelő hatása és a gazdasági növekedés javítja majd a szektor profitabilitását. A múlt héten ijesztően zuhanó bankrészvényárfolyamok sokaknak juttatták eszébe a Lehman Bro­thers bedőlését, különösen, mert a legnagyobbak estek a legtöbbet: Európában a Deutsche Bank és az UniCredit árfolyama 13-14 százalékos mínuszban is járt a héten, három hónap alatt pedig lefeleződött. A nagy amerikai bankok is rég nem látott zuhanást mutattak be, amit pénteken heves emelkedés követett. A fordulathoz a Deutsche Bank kötvény-visszavásárlásának bejelentése, egy jó Commerzbank-jelentés és a JP Morgan vezérének 26 millió dollár értékű részvényvásárlása is hozzájárult.

A német DAX index 11-én rövid időre 8700 pont alá is leszúrt, vagyis egyedül a múlt héten a zuhanás mértéke elérte a 11 százalékot. Innen a pénteki 2,5 százalékos felpattanással szépített, de a 8,5 százalékos heti mínusz még az idei volatilis évhez képest is kiugrónak számít. Ezzel a német index 2016-os vesztesége péntekre 16,5 százalékra nőtt. Az amerikai részvényindexek a 2 százalékos pénteki emelkedés ellenére újabb negatív hetet zártak, a csütörtöki mélypontokon pedig két éve nem látott alacsony szintet értek el.

Az olaj piacán is hatalmas ingadozásokkal telt a hét, amibe egy új lokális mélypont is belefért: a WTI a legközelebbi határidős lejáratra 26,1 dollárig zuhant csütörtökön. A kitermelők többsége számára kritikusnak számító 25 dolláros árszint megközelítésével meg is érkeztek a vevők, olyannyira, hogy pénteken a WTI több mint 12, a Brent pedig 10 százalékot ugrott föl. Utóbbi ismét prémiummal forog a WTI-hez képes azután, hogy január közepén előfordult, hogy a Brent olcsóbb volt amerikai társánál. A február 11-i mélyponton az Európában is irányadó olajfajta már csak 30 dollárig esett, a hetet pedig 33 dollárnál zárta, míg a WTI ennél 4 dollárral lejjebb. A közeli és távolabbi határidők közi különbség egyre nő, ami azzal magyarázható, hogy a tárolókapacitások egy hónapon belül megtelhetnek, középtávon viszont a piac bízik abban, hogy a kereslet és kínálat kiegyenlítődik. A fundamentumok továbbra is lefelé mutatnak, az emelkedéseket viszont csak kitermeléscsökkentési petykák, nyilatkozatok táplálják, amelyek eddig kacsának bizonyultak. A befektetők világvége-hangulatának csillapodásához azonban hozzájárult a pénteki olajpiaci fordulat, annak ellenére, hogy így is 6,5 százalékos mínuszban zárta a hetet a nyersanyag, a 2016-os teljesítménye pedig mínusz 21,5 százalék.

Az államkötvényhozamok jelentősen csökkentek, csütörtökön az amerikai tízéves hozam 1,52 százalékon is járt, majd pénteken 1,7 százalék fölé emelkedett. Az arany árának meredek emelkedése is azt jelzi, hogy a befektetők gyors ütemben próbálták fedezni magukat egy esetleges tőzsdei összeomlással szemben.

A devizapiacon is tartogatott izgalmakat a hét, a jen hatalmasat erősödött. A dollár-jen jegyzés a január végi 121,6-ról 111-ig esett csütörtökre, majd 113 körül zárt pénteken. Egy ilyen mértékű mozgás egy meghatározó devizában tovább erősítette a befektetőkben a pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatos kétségeket, amit a bankpapírok megmagyarázhatatlan mértékű esése is táplált. A Nikkei index nagyot zuhant ezzel párhuzamosan, a hetet tízszázalékos mínuszban zárta, idén pedig már 21 százalékos esésnél tart.

Olajon csúsznak a devizák is

Az euró gyengülni próbált a dollárral szemben, ennek mértéke azonban limitált maradt, az 1,13-as szint fölött nem tudott megmaradni a kurzus. Az olajkapcsolt devizák értékvesztése folytatódott, a rubel a dollárral szemben 80 fölött is járt, az euró-rubel árfolyam pedig megközelítette a 92-es szintet, majd a pénteki olajralival kissé javult a helyzet. A rubel-forint árfolyam pénteken már csak 3,45 volt, ezzel két és fél év alatt lefeleződött. Ehhez a magyar deviza erősödése is hozzájárult: az erős makroadatok és Közép-Európa kedvező befektetői megítélése folytán az euró 310 forintnál zárta a hetet.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.