BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól megy a biztosítóknak

Egyre jobban megy a biztosítóknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Tavaly a szektor adózott eredménye meghaladta a 44 milliárd forintot, ami ugyan még mindig elmarad a válság előtti szintektől, de 36 százalékos javulás 2014-hez képest. A tőkearányos megtérülésre sem lehet panasz az ágazatban, ennek mértéke tavaly már 18,7 százalékos volt. A biztosítási adó 2013-as bevezetését lassan megemészti a szektor. A nem életbiztosítási ág két éven át veszteséges volt, tavaly viszont már nyereséget termelt. Az életbiztosítási ág nyereségessége pedig tovább nőtt.

A forgalmi adatok első látásra nem túl erősek, hiszen a teljes díjbevétel tavaly csupán 2 százalékkal nőtt, 851,4 milliárd forintra. Az életbiztosítások díjbevétele ráadásul több mint 3 százalékkal csökkent, miközben eltűnt több mint 6600 szerződés. Tüzetesebben megvizsgálva az adatokat már szebb a kép, a visszaesés ugyanis nagyrészt az egyszeri díjas díjbevételek csökkenése miatt következett be. A korrigált díjbevétel valójában nőtt tavaly, a rendszeres díjas életbiztosításokba több pénz került, mint 2014-ben. Ez pedig jó a biztosítóknak, hiszen a rendszeres díjas biztosítások hosszú évekre garantálják a rendszeres díjbevételt. A növekedésre az idén is lehet esély, hiszen az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások jól eladhatók, az elmúlt évben megkötött szerződésekbe pedig az idén is folyik majd be pénz. A nem élet ág kifejezetten hasított, a díjbevétele 8,5 százalékkal nőtt tavaly. A növekedés motorja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) volt, ebben a szegmensben csaknem 18 százalékkal nőtt a díjbevétel, és meghaladta a 96 milliárd forintot. Idén további növekedést várnak a szakértők, hiszen a díjak meredeken emelkednek. Egy éve még 25 ezer forint körül volt egy áltagos kgfb-szerződés éves díja, most viszont már 32 ezernél tart, ez alapján bőven 100 milliárd forint fölött lesz a szektorszintű díjbevétel. A verseny csökkenése is segíti az áremelkedést, új szereplő nem lép be erre a piacra, két olcsóbb játékos viszont – legalább ideiglenesen – kiszállt. Az Astra fizetésképtelenné vált, a Köbét pedig az MNB tiltotta el új szerződések kötésétől.

Más szegmensekben is volt némi növekedés. A cascopiac 8 százalékkal bővült tavaly, és ha az újautó-eladások az idén is nőnek, ez a trend folytatódhat. A tűz- és elemi kockázatokra szóló biztosítások díjbevétele csak minimális mértékben nőtt, de ha felpörögnek a lakásépítések, ezen a téren is élénkülésre lehet számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.