BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiadták a jegybanki alapítványok, mire költöttek

Az MNB által létrehozott három alapítvány kiadta a Világgazdaság újságírójának, kiket mennyivel támogattak 2014 szeptemberéig a jegybanktól kapott közpénzekből.

Közel 40 millió forintot kapott a Kairosz Könyvkiadó a Nemzeti Nagyvizit négy kötetének megjelentéséhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014 januárjában létrehozott Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól. A könyvek az azonos című, vasárnaponként a Duna TV-n és a Kossuth rádióban látható, illetve hallható – a szerkesztők megfogalmazása szerint a nemzet sorskérdéseit, a magyar társadalom fizikai, lelki állapotát és változásait, múltunk és jelenünk értékeit és tanulságait boncolgató – adásokat próbálja írott formában megismertetni. A kötet szerkesztője Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa nemcsak az Animaetől kapott támogatáson keresztül kapcsolódik az alapítványokhoz: a 2014 áprilisában létrejött Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány kuratóriumának is tagja.

Egyéb érdekes részletek is kiderülnek azokból az adatokból, amelyeket az Animae, a Concordiae és a szintén 2014 áprilisában elindult Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány küldött el a Világgazdaság újságírójának kérésére. A 2014 szeptemberében kezdeményezett közérdekű adatigénylésre először sem az MNB, sem az alapítványok nem válaszoltak, mondván, a jegybank által juttatott vagyon nem közpénz. Az adatok kiadásáért indított perben azonban a Fővárosi Ítélőtábla december 8-i, jogerős ítéletében kimondta, közpénz az az időközben mintegy 265 milliárd forintra nőtt vagyon, amelyet az MNB juttatott az általa oktatási, tudományos célokra létrehozott fél tucat alapítványának, mivel azok közfeladatot látnak el. Egyúttal kötelezte a 65 milliárd forintos vagyonú Animaet, az 50-50 milliárdos Concordiaet és Sciaentiaet, hogy adják ki az általuk 2014. szeptember 26-ig elbírált pályázatok nyerteseinek nevét – a természetes személyek kivételével –, továbbá a pályázati célokat és az elnyert összegeket.

A megküldött adatokból kiderül, a három alapítvány közül a 2014 szeptemberében még 53,85 milliárd forintos vagyonú Animae ítélte oda a legtöbb, közel 86 millió forintnyi támogatást összesen 24 célra. Ezek döntő része könyv-, tankönyv- és tanulmányok kiadására ment. A Kairosz kapta a legtöbbet, a Nemzeti Nagyvizit mellett például 7,85 milliót az Unortodox Különcök című könyv megjelentetésére, melyben Lovas István, az Echo TV műsorvezetője Malajzia, Izland és Magyarország válságkezelését veti össze. A Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó pedig a Devizahitelezés Nagy Kézikönyve, illetve a Közpénzügyek és Államháztartástan II. kiadásáért részesült 7,3 millióban. Ezek szerkesztője, Lentner Csaba professzor a Scientiae kuratóriumának tagja.

A 2014. szeptember végén még 42 milliárdos vagyonú Concordiae 29 millióval alapvetően határon túli szervezeteket vagy rendezvényeket támogatott, elsősorban erdélyieket. Az 1990-től létező Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) megrendezéséhez például 5,2 millióval járult hozzá. A 2014. szeptember végén még 22,45 milliárdos vagyonú Scientiae által odaítélt közel 25 milliós támogatás zöme huszonhat magánszemély PhD -ösztöndíját finanszírozta.

A három alapítvány által nyújtott támogatások eltörpülnek az MNB-től kapott vagyonaikhoz képest, igaz, a fenti összegek csak a 2014. szeptember végi állapotot tükrözik. Ma már az Animae akár 20 milliárdot, a Concordiae és a Scientiae 10-10 milliárdot, valamint annak hozadékát is közvetlenül támogatásra fordíthatja, tőkéjük nagyobb részéből pedig azt a hozamot, amelyet azok döntően állampapírokba, kisebb részben ingatlanokba fektetésén elér. Eddig a fél tucat alapítvány 265 milliárdos összvagyonából mintegy 190 milliárdot tett állampapírba és 20 milliárdot ingatlanba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.