BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londonra szavazott az HSBC

Egyhangú szavazással döntött az HSBC igazgatósága arról, hogy mégsem költöztetik el székhelyüket Londonból. A pénzintézet áprilisban azon akadt fenn, hogy a brit kormány aránytalanul magas adót vetett ki a banki vagyonokra, és akkor kilátásba helyezte székhelyének elköltöztetését.

A Hongkong and Shanghai Ban­king Corporation néven futó bank egyik névadójához, Hongkonghoz tért volna vissza, ha a kormány nem engedett volna. Júliusban azonban jelentősen, 8 százalékosra csökkentették a bankok nyereségadóját, szélesebb köre kiterjesztve az elvonást.

A másik nyomós érv a maradás mellett a kínai gazdasági növekedés megtorpanása volt. Emellett az állami pilléreken nyugvó kínai bankrendszer stabilitása is kérdőjeleket ébresztett az HSBC vezetésében, nem is szólva Hongkong megregulázásáról. A politikai és kereskedelmi autonómiát élvező Hongkong ugyanis képtelen ellenállni pénzügyi intézményeire nehezedő nyomásnak, a tavaly nyári tőzsdei összeomlásért is a helyi cégeket tették felelőssé. Szempont volt még Londonnak a világ pénzügyi vérkeringésében betöltött vezető szerepe is, valamint az, hogy a váltás nyomot hagyott volna az HSBC részvényárfolyamán. Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a brit szabályozás mégiscsak átláthatóbb a kínainál, a politikai „nyomáskülönbségről” már nem is szólva.

Az HSBC az utóbbi években rendesen megégette magát, előbb 1,9 milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezték a mexikói drogkartellek pénzének tisztára mosásáért, majd a svájci privát bankjánál adót csaló több ezer európai ügyfél miatt kellett tartania a hátát. Az éppen egy 3,4 milliárd dollár értékű karcsúsítási programon dolgozó bank Hongkongba költöztetése egyébként egymilliárd dollárba került volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.