BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbüntették és eltiltották a túl lojális elemzőt

Túlzott lojalitásáért bűnhődött a Deutsche Bank (DB) egyik amerikai elemzője. A banktól azóta eltávozott Charles Grom egy évig nem dolgozhat szakmájában, emellett 100 ezer dolláros bírságot kell fizetnie az amerikai tőzsdehatósággal (SEC) kötött alkuja értelmében. Grom bűne az volt, hogy nem tudta összeegyeztetni a befektetők érdekeit az ügyfél, a kibocsátó érdekeivel, azaz kétkulacsos politikát folytatott. Az eset még 2012 márciusában történt, amikor is Grom, minden logikának és saját meggyőződésének is ellentmondva, vételi ajánláson hagyta a Big Lots nagykereskedelmi vállalat értékpapírjait, csak azért, mert nem akart a vele meglévő kitűnő kapcsolatain rontani.

Az elemző kollégáival akkor folytatott telefonhívásából idézve a Reuters azt írja: Grom szerint „nem lenne kóser” leminősíteni a Big Lotsot, amelynek vezetői éppen a DB-nél tartottak prezentációt lehetséges befektetők megnyerése érdekében. Az előadás után egyébként Grom négy fedezeti alap vezetőjével ismertette véleményét, őt később el is adták Big Lots-pakettjüket, míg másnap kiküldött elemzésében fenntartotta a cégre vételi ajánlását, holott az gyengülő forgalmi kilátásokat vázolt fel a következő időszakra.

A DB-től 2013-ban a CTR Capitalhez távozó Grom nem ismerte el hibáját, ellenek ellenére aláírta az egyéves kényszerszabadságolásáról és a majd 30 millió forintos bírságról szóló megállapodást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.